Educació

Xifren en 500 els mestres que fan falta al Maresme

El sindicat majoritari d'Ensenyament, USTEC-Stec, denuncia pèrdua de qualitat en l'educació al territori

Els més de 70.000 alumnes de la comarca comencen amb normalitat el nou curs

L'inici del curs 2015/16 al Maresme es va fer ahir amb normalitat, segons van remarcar fonts del Departament d'Ensenyament, i els més de 70.000 alumnes d'infantil, primària i ESO van començar les classes “sense cap incident remarcable” . Tot i això a la nova escola Jaume Llull de Llavaneres, a l'institut Ramon Turró de Malgrat i a l'escola Antoni Doltra de Pineda de Mar, no han enllestit a temps les obres de condicionament de determinats espais. Malgrat admetre aquesta “normalitat” en el començament de les classes, des del sindicat majoritari d'Ensenyament, USTEC-STEs es calcula en uns 500 els mestres que farien falta al Maresme “per tornar als nivells de qualitat educativa de cinc anys enrere”.

Ràtios ‘amb trampa'

El portaveu nacional del sindicat, el maresmenc Ramon Font, afirma que a la comarca “es pateixen les mateixes mancances que a la resta de Catalunya”. En aquest sentit, Font enumera les ràtios massa altes o la pèrdua de classes per part dels alumnes perquè no se substitueixen els mestres quan toca. “No s'hi val a dir que les ràtios són més baixes quan s'inclouen escoles rurals que tenen quinze nens per aula. La realitat majoritària és que les classes estan massa plenes”, apunta i afegeix “demanen als docents més implicació amb els estudiants i no ens donen els instruments per fer-ho”. El portaveu d'USTEC-STEs afegeix a la llista de greuges que desenes de professors es van incorporar ahir al centre assignat. “Sense conèixer-lo abans i sense tenir temps per preparar-se el material”, comenta i retreu al Departament d'Ensenyament que els hagi nomenat “a corre cuita per estalviar-se uns diners que en el còmput global del pressupost d'Ensenyament és una misèria”.

Ramon Font també va carregar ahir contra l'aplicació de la LOMQE i la LEC “i el poder que s'ha atorgat als directors retallant a mínims la capacitat de participació i de decisió dels consells escolars”.

Fins a 219 centres educatius del Maresme –180 públics i 39 concertats– van iniciar ahir les classes en un curs marcat per la posada en marxa de tres equipaments, dos instituts –Sant Pol de Mar i Tordera– i el resultat de la fusió de les escoles Sant Andreu i Labandària, de Llavaneres, en el nou centre Jaume Llull. Bona part dels ajuntaments del Maresme van aprofitar ahir per posar al dia les dades escolars i, alhora, per fer bandera de les inversions realitzades a les escoles i les ajudes donades a les famílies a càrrec de les arques municipals.

En el cas de Pineda de Mar, per exemple, l'Ajuntament ha destinat un total de 103.500 euros, d'entre els quals, 78.750 han estat per obres d'arranjament, 33.000 per a l'adquisició de llibres i 34.500 en ajudes al transport. L'Ajuntament assumeix el cost del transport escolar no obligatori , perquè Ensenyament només subvenciona l'obligatori que afecta als estudiants que han de marxar fora del municipi. D'altra banda, l'activitat a l'escola Mar Nova de Premià de Mar va començar ahir amb normalitat després que fa uns mesos l'Ampa del centre mostrés el seu desacord amb el nomenament del nou equip directiu. Els pares consideraven que l'equip proposat “no era coneixedor del projecte educatiu de l'escola”, tot i que “la relació amb la direcció és cordial”. Tot i això, està previst que l'Ampa adreci una carta al director dels Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental, Josep-Vicent Garcia, per mostrar el seu malestar per les seves declaracions en una entrevista concedida a aquest diari i en una carta que els hi va fer arribar.

LA XIFRA

219
centres
educatius, públics i concertats, van començar ahir el nou curs 2015/1026 al Maresme.

Premià de Dalt manté la gratuïtat dels llibres

El curs passat, l'Ajuntament de Premià de Dalt va anunciar que els seus alumnes –de les dues escoles públiques i de l'institut de secundària– deixarien de pagar els llibres escolars perquè iniciava un programa de subvenció del material a les escoles. El Banc de Llibres va suposar llavors una primera inversió de 250.000 euros perquè els centres educatius compressin els llibres i el material i el socialitzessin. L'experiència ha resultat tan positiva que aquest curs es manté, això sí, amb una aportació menor, perquè el reciclatge dels volums també ho permet. El consistori aporta ara 150.000 euros, que beneficiaran un total de 1.343 alumnes. Un fet que, segons el seu alcalde, Josep Triadó (CiU), representa un estalvi a les famílies d'uns 380 euros per cada alumne d'institut, i d'uns 200 euros per cada alumne de primària. Triadó destaca que la inversió ha estat possible gràcies a la bona situació econòmica de l'Ajuntament”. “La gestió rigorosa dels diners públics ens ha permès cobrir totes les necessitats socials”, defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Investigadors de la UPC creen un sistema per reduir el combustible del vaixell d’Open Arms

Vilanova i la Geltrú
SOCIETAT

Una veïna del Raval nega que la manifestació contra Vox fos “violenta”

Barcelona
societat

La Policia Local detecta una cinquantena d’infraccions a comerços

salt
SOCIETAT

Baqueira promou un programa de lloguer d’habitatges per als treballadors

Baqueira
societat

Impulsen un projecte per donar accés a l’aigua a les persones amb mobilitat reduïda

palamós
JUDICIAL

Els metges veuen probable que la hipoglucèmia greu de Mainat fos per insulina

Barcelona
JUDICIAL

Llibertat per als dos detinguts acusats de fer violentes desocupacions extrajudicials

Tarragona
serveis

Un bus gratuït connectarà l’aparcament amb el centre pel Concurs de Focs

blanes

L’antiga UNED serà refugi climàtic per a persones sense sostre

girona