Societat

El Tibidabo reconeix que el Pèndol ha tingut problemes des que es va inaugurar

L'empresa que gestiona el parc ho admet en una reunió a preguntes de CiU, segons el regidor Joan Puigdollers

En aquests quatre anys, s'han detectat problemes hidràulics, amb l'eix, el sistema de frenada i el ganxo de subjecció

La polèmica continua encesa i ha estat atiada una vegada més arran d'una reunió extraordinària del consell d'administració de l'empresa Parc d'Atraccions del Tibidabo (PATSA), que es va fer ahir a la tarda per analitzar l'accident mortal del Pèndol.

Segons CiU, a les seves preguntes la direcció va admetre les denúncies fetes per un exmecànic sobre els problemes del Pèndol, i va reconèixer que l'atracció havia registrat diferents incidents des que es va posar en marxa. Fins ara s'haurien recollit problemes hidràulics, amb l'eix i el sistema de frenada i també amb el ganxo de subjecció.

El regidor Joan Puigdollers (CiU), que va assistir a aquesta reunió, assegura que la direcció de PATSA va reconèixer que a dia d'avui el parc funciona sense la llicència ambiental que és preceptiva que atorgui l'Ajuntament de Barcelona.

L'Ajuntament va respondre que un projecte del mateix consistori no requereix llicència ambiental, i que aquesta no defineix la seguretat.

També precisa que el Pèndol ha tingut algunes incidències, com poden tenir d'altres atraccions, però que mai havien posat en perill ningú perquè van ser solucionades.

Represa a mig gas

El primer dia d'obertura del Parc d'Atraccions del Tibidabo després de l'accident mortal de dissabte passat va ser d'una normalitat postissa. O fins i tot inexistent. Hi havia una atmosfera de funcionar a mig gas, tant perquè hi havia menys atraccions en marxa com pel nombre de visitants, notablement inferior al de costum en un dia feiner com ahir. I pesava, i molt, el record de la mort de la noia de catorze anys en el sinistre de l'atracció del Pèndol, dissabte.

A la una del migdia, a l'entrada del parc, es va fer un minut de silenci, al qual van assistir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; la presidenta del Parc d'Atraccions, Sara Jaurrieta; la directora executiva, Rosa Ortiz, i el director de Barcelona de Serveis Municipals, Alfred Morales, i diversos regidors de l'Ajuntament, entre d'altres. S'hi van afegir treballadors del parc –alguns visiblement afectats–, personal de l'hotel que hi ha a prop i alguns visitants que a aquella hora es trobaven al parc, i el minut de condol es va tancar amb un emotiu aplaudiment.

Després del minut de silenci, Hereu va expressar “el condol per la víctima” i un “record a les famílies afectades”. Abans havia expressat el seu “suport als treballadors” del parc, que va definir com a “persones consternades”. “Els he demanat que segueixin treballant amb la mateixa professionalitat”, va afirmar. Una vegada més, va reiterar que “tots estem interessats a saber què i per què va passar, hem de generar les condicions perquè això no torni a passar”.

El Pèndol i la Mina d'Or, l'atracció que va resultar danyada perquè hi va caure a sobre l'estructura del Pèndol, ahir estaven tancats. També estava tancat l'Huracà, l'altra gran atracció de risc, que és la primera que serà objecte de revisió dels protocols de seguretat. L'auditoria externa encarregada per Hereu al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya no només inclourà l'anàlisi del Pèndol, sinó que “per donar més garanties de seguretat” es revisaran i milloraran, si cal, els protocols de seguretat de totes les atraccions del parc. I ahir tècnics del col·legi van començar precisament per l'Huracà, per les característiques que té d'atracció de risc. A banda de l'auditoria externa del Col·legi d'Enginyers, hi ha dues investigacions més: la judicial i l'auditoria interna del mateix parc.

El parc ha preferit que el procés de revisió comencés per aquesta atracció i no una altra, perquè és la infraestructura que té uns trets més similars als del Pèndol. L'Huracà es va posar en funcionament a principi dels anys noranta: és una góndola que gira sobre dos eixos, un de principal i un que la fa girar sobre si mateixa. L'Huracà també és una atracció de vertigen que, com el Pèndol –són les úniques–, requereix una alçada mínima (1,40 metres) i una de màxima (1,95 metres) als usuaris.

Ahir, i amb les investigacions en marxa, no hi havia manera d'apropar-se a la zona del Pèndol. Ni tan sols d'albirar-les. Fins i tot el mirador que hi ha sota el característic avió del Tibidabo estava inusualment tancat als visitants. Els cartells indicadors del Pèndol també s'havien eliminat. Comptant aquestes atraccions tancades, el Tibidabo té un total de 27 atraccions mecàniques, quatre espectacles i una zona de jocs.

Tot i la presència de casals d'estiu d'infants i joves que ja tenien programada la visita al Tibidabo, el migdia el parc ja feia un efecte de menys públic i bullici que de costum. A la tarda, les dades facilitades per l'Ajuntament de Barcelona ho van confirmar. Des de les dotze del migdia, quan obre portes, fins a les sis de la tarda havien visitat el parc 1.229 persones. En un dia feiner normal d'obertura, la xifra a aquesta hora se situa en 3.500 visitants.

El consistori també va admetre que hi havia hagut anul·lacions. És a dir, grups que, arran de l'accident, havien preferit no anar al Tibidabo. Tot i això, el nombre de reserves ha superat el de baixes. En el dia d'avui, el parc té 5.682 reserves de casals i grups per al que queda del mes de juliol.

Els monitors dels casals d'estiu que ahir es passejaven pel parc argumentaven que no havien anul·lat la reserva perquè és ara que estarien més segurs que mai. “I perquè si no, no sortiríem de casa”, deia Dolors Pons, d'un casal de Mataró. Recuperar la confiança com més aviat millor és la fita del parc, que ha rebut el suport de l'Associació Espanyola de Parcs Temàtics i d'Atraccions, de la qual forma part. En un comunicat, l'associació defensa que el Tibidabo és un parc compromès “en el compliment de la normativa vigent i en la verificació contínua dels procediments de control i de seguretat de les atraccions mecàniques”.

Pel que es va poder constatar ahir, la normalitat no serà fàcil de recuperar. La gernació de mitjans de comunicació presents al Tibidabo es barrejava amb turistes que s'ho miraven encuriosits, sense acabar d'entendre què passava. Com cada dia a partir de les set del matí, els dotze operaris encarregats del manteniment van revisar a fons totes les atraccions i les feien funcionar sense passatgers per comprovar-ne l'estat idoni. Aquest gest diari ahir no tenia res de rutinari, i per exemple, cap a quarts de dues del migdia, una aturada de deu minuts a la muntanya russa ja congregava totes les mirades suspicaces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia