Societat

CARLES SÁNCHEZ RIERA

“La ciència és col·laboració, no es pot entendre de cap més manera”

“Des de fa anys, s’ha instal·lat la lògica empresarial també en temes de salut pública, però la investigació i l’atenció a les persones no haurien d’utilitzar aquests paràmetres”

“És la gent que més pateix la que fa avançar més la col·lectivitat”

És interessant veure com molts dels problemes que tenim amb les malalties minoritàries no depenen de la malaltia en si, sinó de la discapacitat que aquestes generen
Com va anar a Itàlia?
A Itàlia, per dir la veri­tat, hi vaig anar una mica a con­tra­cor. Havia començat un doc­to­rat a Bar­ce­lona, però érem entorn del 2012/13 i els efec­tes de la crisi econòmica es feien notar, així que, després de cons­ta­tar que no em paga­rien pels tres anys que dura el doc­to­rat, vaig fer les male­tes i vaig mar­xar cap a Itàlia, on hi havia diver­sos grups que tre­ba­lla­ven amb el que a mi m’interes­sava.
Què el va dur a estu­diar tre­ball social i després bio­lo­gia?
Des de ben menut he estat sem­pre rela­ci­o­nat amb el tei­xit asso­ci­a­tiu del meu poble: Sant Feliu de Codi­nes. Grups diver­sos com ara una radio lliure, un esplai, un grup de defensa dels drets de la infància. Tots tenien un comú deno­mi­na­dor; la volun­tat d’obrir espais on poder créixer col·lec­ti­va­ment entre iguals. Segu­ra­ment aquest fon­di­llu, va fer que m’interessés per el tre­ball i l’edu­cació social. Però ben aviat vaig notar un punt d’inflexió. D’una banda, el des­en­cant de cons­ta­tar que els can­vis soci­als que m’ima­gi­nava no arri­ba­rien mai de les ins­ti­tu­ci­ons i, per una altra, l’evi­den­cia, cada cop més dura, que una malal­tia mus­cu­lar s’estava apo­de­rant del meu cos i jo no en sabia res de res. Volia enten­dre a què m’estava enfron­tant (vist que no ho sabien ni els met­ges) i només ho podia fer de l’única manera que conei­xia, des de l’auto­gestió i l’empo­de­ra­ment de la situ­ació.
Què és una beta sar­co­gli­ca­no­pa­tia?
La beta sar­co­gli­ca­no­pa­tia és una distròfia mus­cu­lar; és a dir, una malal­tia que afecta els músculs fins al punt de fer-los dege­ne­rar i per­dre la força. De distròfies mus­cu­lars n’hi ha més de 50 tipus i cadas­cuna afecta un gen dife­rent, nor­mal­ment rela­ci­o­nat a man­te­nir l’estruc­tura de la cèl·lula davant les for­ces de con­tracció del múscul. Per pro­var de sim­pli­fi­car-ho, els inves­ti­ga­dors agru­pen les malal­ties. En con­cret, les sar­co­gli­ca­no­pa­ties serien qua­tre, que afec­ten els gens alpha, beta, gamma i delta del com­plex dels sar­co­gli­cans. Aques­tes, junt amb altres malal­ties (unes 30), for­men part de les distròfies de cin­tu­res o Limb Girdle Mus­cu­lar Dys­trop­hies (en anglès), ano­me­na­des així perquè afec­ten prin­ci­pal­ment els músculs de les cin­tu­res esca­po­lar i pèlvica. Aques­tes malal­ties no són gaire freqüents... són tipus una per­sona cada 300.000 nai­xe­ments. Això fa que a Cata­lu­nya, que som 7 mili­ons per estadística, toquin 23 per­so­nes amb aquesta malal­tia.
Vostè la té...
Sí, jo soc un dels afor­tu­nats. Me la van detec­tar cap als 11 anys, quan començaven a aparèixer els pri­mers símpto­mes: males notes a la classe de gimnàstica (cor­ria massa lent), em can­sava aviat...
Com l’afecta en el seu dia a dia?
A hores d’ara m’afecta força. Pensa que he can­viat de feina per culpa de la malal­tia. Ara podria ser un edu­ca­dor o un tre­ba­lla­dor social en una ofi­cina de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i, en canvi, soc a Roma inves­ti­gant, i tots sabem la pre­ca­ri­e­tat del món de la inves­ti­gació! No, fora bro­mes, la meva auto­no­mia per­so­nal es veu força afec­tada. Des de fa uns tres anys em bellugo amb cadira de rodes perquè dret tinc por de caure. No tinc força per aixe­car-me d’una cadira, així que neces­sito ajuda per fer les acti­vi­tats quo­ti­di­a­nes. Tot el que té relació amb bellu­gar-se cada cop, suposo, em cos­tarà més. Al labo­ra­tori, des de fa poc també em bellugo amb cadira de rodes, que em trans­met molta ener­gia, ja que la vaig acon­se­guir amb una cam­pa­nya crowd­fun­ding on molta gent del poble es va impli­car.
Hi ha trac­ta­ments?
No. Encara no hi ha cap trac­ta­ment específic. L’únic que se’ns pot pro­po­sar de moment és un bon segui­ment dels símpto­mes. Per exem­ple, un dels prin­ci­pals pro­ble­mes es l’afec­tació del cor (un múscul); poder-ne fer un bon segui­ment i rela­xar-lo far­ma­cològica­ment perquè no s’esgoti és una bona cosa. Els ven­ti­la­dors per a la gent que té fatiga en res­pi­rar. Els cor­rec­tors ortopèdics per a aquells que tenen l’esquena torta (esco­li­osi). I per a tots els malalts neu­ro­mus­cu­lars, la cosa més impor­tant quant a trac­ta­ment és la fisi­o­teràpia, per evi­tar que els ten­dons es retre­guin massa o per trac­tar els músculs que sumei­xen agu­lle­tes i ram­pes cons­tants.
És una malal­tia rara, què sig­ni­fica?
Sí, és una malal­tia rara. Això fa refe­ren­cia a l’estadística. Vol dir que és una malal­tia mino­ritària que tro­bem molt rara­ment. Com abans apun­tava, a Cata­lu­nya toquen 23 casos. Això no vol dir que hi siguin, és estadística, pot­ser n’hi ha menys o pot­ser n’hi ha més... en tot cas no és gaire freqüent tro­bar-la, per això diem que és rara. A Europa una malal­tia es con­si­dera rara a par­tir d’un afec­tat cada 2.000 per­so­nes.
S’inver­teix poc en malal­ties rares?
S’inver­teix molt poc en salut en gene­ral. Des de fa anys, s’ha ins­tal·lat la lògica empre­sa­rial també en temes de salut pública i tot pren el valor del seu retorn econòmic, però la inves­ti­gació i l’atenció a les per­so­nes no hau­rien d’uti­lit­zar aquests paràmetres. És un error enorme! És pa per avui i fam per demà. El fet de no inver­tir avui en inves­ti­gació, fa que haguem de dedi­car aquests diners anys més tard en atenció a les per­so­nes, ja que la seva qua­li­tat de vida es veu dete­ri­o­rada. Un dels llocs on pot­ser es nota més la poca inversió és pel que fa a les con­di­ci­ons labo­rals del per­so­nal inves­ti­ga­dor. Sense anar més lluny, als meus 39 anys, i després d’haver tre­ba­llat sem­pre en labo­ra­to­ris d’inves­ti­gació i pro­jec­tes molt reco­ne­guts, no he tin­gut mai un con­tracte amb garan­ties, d’aquell on es cotitza per la pensió. Sem­pre amb beques anu­als i pen­dent de si el l’any següent podria con­ti­nuar. No és un cas aïllat, el meu; per des­gra­cia és el més comú. Així és molt difícil tirar enda­vant inves­ti­ga­ci­ons i veig, amb dolor, com molts científics es veuen abo­cats a pen­sar com sobre­viure un any més, en comp­tes de pen­sar en com aju­dar els afec­tats.
Ha posat en marxa el pro­jecte Diver­si­tat mus­cu­lar. En què con­sis­teix?
Estu­di­ant i pen­sant sobre el fun­ci­o­na­ment del múscul et venen mol­tes pre­gun­tes d’aquest òrgan que fa tan­tes fun­ci­ons a part del movi­ment. Com creix?, com es rege­nera quan ens donem un cop?, què li passa men­tre dor­mim? Però pot­ser una de les pre­gun­tes que més m’ha encu­ri­o­sit com a afec­tat, és per què no tots els músculs es veuen afec­tats per igual si tots tenen el mateix defecte genètic? Jo tinc uns bes­sons inflats que sem­bla que hagi ballat sar­da­nes tota la vida i, gràcies a ells, camino alguna passa encara que sigui de pun­te­tes. Altres músculs del meu cos, com els de la cuixa o l’esquena, estan con­su­mits, no hi són. Heus aquí perquè no m’aguanto dret. Si poguéssim enten­dre què fa que aquests músculs es com­por­tin de manera dife­rent davant un mateix pro­blema segu­ra­ment podríem inter­ve­nir per millo­rar la qua­li­tat de vida. Crec que els músculs són un tei­xit molt divers que fins ara hem sim­pli­fi­cat per raons tècni­ques. Però si volem ser eficaços en el trac­ta­ment de les malal­ties mus­cu­lars, i de retruc en la qua­li­tat de vida d’una població cada cop més enve­llida, toca enten­dre aquesta diver­si­tat mus­cu­lar i apu­jar el llistó en el grau de com­ple­xi­tat de la bio­lo­gia.
Quin és el seu objec­tiu?
El meu objec­tiu és anar pas a pas. Vull enten­dre una cosa molt com­pli­cada que pocs estan abor­dant, així que em con­formo a ser part de l’obre­llau­nes i avançar fins on pugui. Si la meva feina resulta sòlida, segu­ra­ment altres científics s’hi interes­sa­ran i entre tots apor­ta­rem una mica més de llum a aquest entre­llat.
És mem­bre d’ASEM Cata­lu­nya, Pro­jecte Alpha i GFB Onlus. Quina funció tenen i per què són impor­tants?
És molt curiós, perquè mai havia vol­gut par­ti­ci­par en cap asso­ci­ació de paci­ents. Ente­nia que les asso­ci­a­ci­ons eren per a gent malalta i com que jo no em sen­tia malalt no feien per a mi. A hores d’ara, però, soc a tres asso­ci­a­ci­ons i penso que són la clau. És interes­sant veure com molts dels pro­ble­mes que tenim amb les malal­ties mino­ritàries no depe­nen de la malal­tia en si, sinó de la dis­ca­pa­ci­tat que aques­tes gene­ren. Així, l’ús del trans­port públic, l’accés a l’edu­cació (sobre­tot supe­rior), a la cul­tura i el turisme, la vida inde­pen­dent i la gestió d’espais, la pro­moció de la salut i la reha­bi­li­tació, l’accés a la feina i un llarg etcètera són temes en què es pot inter­ve­nir des d’ara mateix i aju­den molt a millo­rar la qua­li­tat de vida. Les asso­ci­a­ci­ons tenen la tasca de cons­ci­en­ciar i rei­vin­di­car els nos­tres drets. Les asso­ci­a­ci­ons són una eina per fer-nos sen­tir i pro­vo­car can­vis polítics i soci­als. M’agrada recor­dar que els drets, encara que siguin pro­mo­guts per una petita mino­ria, són drets per a tot­hom i se’n bene­fi­cia tota la soci­e­tat. És la gent que més pateix la que fa avançar més la col·lec­ti­vi­tat.
Quina relació té amb Cata­lu­nya?
Bé, jo soc del Vallès i mig de San­tako. Pels car­rers de diver­sos pobles tinc els amics i la família. Gran part del que soc i penso ho he pres d’altra gent amb la qual m’he cre­uat. Una relació d’afecte, diria.
Col·labora amb cen­tres cata­lans?
Actu­al­ment no. Però he col·labo­rat amb diver­sos cen­tres dels quals guardo un bon record. Quan vaig començar a estu­diar el múscul vaig estar uns mesos a la Vall d’Hebron i també col·labo­rant amb el grup de neu­ro­lo­gia expe­ri­men­tal de Sant Pau guiat per l’inves­ti­ga­dor Edu­ard Gallardo i la doc­tora Isa­bel Illa (des­gra­ci­a­da­ment morta fa pocs mesos). Allí és on vaig per­fi­lar la idea del pro­jecte que faig a Roma. La ciència és col·labo­ració no es pot enten­dre de cap més manera, i nor­mal­ment col·labo­res amb la gent que conei­xes. No des­carto en un futur quan el pro­jecte creixi, obrir noves col·labo­ra­ci­ons o fins i tot tor­nar a Bar­ce­lona.
I com veu el nivell d’inves­ti­gació a Cata­lu­nya?
El nivell dels inves­ti­ga­dors és molt bo, tenim mate­rial i som com­pe­ti­tius, la prova és que molts dels nos­tres inves­ti­ga­dors estan en grups de recerca reco­ne­guts de tot el món. El pro­blema a què ens enfron­tem és més aviat d’inversió. Depèn del camp, però per exem­ple en el món del les malal­ties neu­ro­mus­cu­lars Itàlia i França estan més ben situ­ats. I no és perquè siguin més bons, sinó perquè tenen una inversió enorme i con­ti­nu­ada en la matèria. És evi­dent que si volem aug­men­tar (o no per­dre) el nivell d’inves­ti­gació actual fa falta molta inversió. No n’hi ha prou a man­te­nir uns quants cen­tres, s’ha de millo­rar la inversió en uni­ver­si­tats i les con­di­ci­ons dels tre­ba­lla­dors de la recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia