Societat

'The Independent' diu que els catalans persegueixen la llengua de Cervantes

El diari anglès The Independent s'ha fet ressò de les declaracions de Gregorio Salvador, vicedirector de la Real Academia Española, en què sostenia que a Catalunya la llengua espanyola no es pot aprendre a l'escola i que, fins i tot, se'n reprimeix l'ús al carrer. El text, titulat Els catalans persegueixen la llengua de Cervantes, ha estat escrit per Grahan Keeley, des de Barcelona, i es va publicar ahir, 30 de maig.

L'article recull les declaracions de Gregorio Salvador en què compara la persecució del català durant la dictadura de Franco i la situació que viu el castellà en temps actuals. "Franco va imposar el castellà als catalans i els catalans van pensar que era abusiu, i ho era. Però ara està passant el mateix al revés", segons explica Salvador. "Els fills de castellanoparlants a Catalunya no tenen l'opció d'estudiar en llengua espanyola. Espanya és l'únic país del món on les persones no poden ser ensenyades en la seva pròpia llengua", afegeix.

Pel que fa a aquest tema, l'autor de l'article explica que "alguns pares espanyols que volen que els seus nens estudiïn en castellà, han portat el seu cas davant un tribunal".

En el text es fa esment de la creació d'un "departament de Política Lingüística" per "aplicar les lleis que diuen que el català ha de tenir el mateix estatus que el castellà". I a continuació s'explica que "les empreses poden ser multades si no imprimeixen els cartells en ambdues llengües".

L'autor de l'article recalca que el govern "regional català fins i tot va donar 15.000 euros a un director de cinema per fer tres pel·lícules pornogràfiques perquè promocionaven el català".

Per acabar el text conclou: "Artur Mas, el dirigent del partit nacionalista conservador Convergència i Unió ha dit que els comentaris de Salvador són que demostren".

(El text sencer es pot consultar en la seva llengua original a l'enllaç extern)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.