Societat

Estiu amb la meitat de metges als centres d'atenció primària

Salut

Ha arribat l'estiu. Metges i infermeres han de fer vacances i tornen els problemes per cobrir places. A l'habitual dèficit de professionals se sumen les dificultats de trobar personal disponible només per al període estival. Segons dades del sindicat Metges de Catalunya (MC), als centres d'atenció primària (CAP) és on hi ha més dificultats per trobar substituts i calculen que aquest estiu només es podrà cobrir la meitat del personal que fa vacances.

Davant la manca d'efectius, el sindicat denuncia que la solució més freqüent als CAP gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS), que són el 80%, acostuma a ser que un metge de plantilla assumeixi els pacients del company que està de vacances. El metge atén els pacients que pot durant el seu horari de visites. Segons MC, com que no fa més hores, la mesura té un cost zero per a l'ICS.

Els pocs metges de reforç que es poden contractar es destinen, sobretot, a poblacions costaneres, on la població es dobla o es triplica durant els mesos d'estiu. Així, mentre que a poblacions com Llançà o Roses tenen les substitucions cobertes, al CAP de Sant Ildefons de Cornellà, només quedaran 12 metges a l'estiu dels 20 que hi ha normalment, segons informació de MC. A l'Àrea Bàsica de Salut de Ronda, a Lleida, a finals de juny només havien trobat 2 substituts per a una plantilla de 15 metges de família i 15 pediatres.

La directora de Recursos Humans de l'ICS, Luz Batallé, reconeix les dificultats per trobar personal suplent, però afegeix que és un "problema permanent", especialment en algunes especialitats com ginecologia i pediatria. "Hi ha més demanda de professionals que no pas oferta i aquest és un problema que afecta tot Europa i, fins i tot, diria que és d'àmbit mundial", alerta Batallé.

Segons la responsable de personal de l'ICS, aquesta dimensió del problema implica que la solució "no es trobarà anant a buscar metges i infermeres fora de Catalunya i de l'Estat". Senzillament perquè tampoc n'hi ha o no n'hi haurà d'aquí a pocs anys. Batallé alerta que es viuran "situacions tenses" al sistema sanitari per manca de personal i insisteix que només "ens en sortirem si cada professional fa allò que ha de fer". Això vol dir, a la pràctica, que els metges no perdin el temps omplint papers i que les infermeres assumeixen més competències.

"Cap professional pot quedar desaprofitat", repeteix Batallé. I afegeix que tots els especialistes, de la primària i dels hospitals, s'hauran de coordinar per atendre un territori, encara que això impliqui la mobilitat entre centres. Però de vegades ni així n'hi ha prou. A l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida tenen seriosos problemes per cobrir les guàrdies de radiologia i l'Hospital de Mataró va ser sancionat recentment per Treball per obligar a fer més guàrdies de les pactades, per exemple, als anestesistes, per manca de recursos humans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.