Societat

La llei d'educació blindarà el català com a llengua vehicular

Educació

El consell tècnic del govern ha emès aquest dimarts un informe favorable sobre el projecte de llei d'educació de Catalunya, que ha de rebre el vistiplau definitiu del govern dimarts que ve, i que ha incorporat un títol específic sobre el tractament de la llengua a l'escola que blinda el català com la llengua vehicular d'aprenentatge, en atorgar al departament d'Educació la competència exclusiva per determinar els currículums de l'ensenyament de les llengües i per regular-ne el marc horari.

El govern pretén d'aquesta manera eludir l'obligatorietat que les escoles catalanes hagin d'impartir una tercera hora setmanal en llengua castellana, tal com preveu el reial decret que regula els ensenyaments mínims en aquesta etapa aprovat pel govern central.

Aquest títol específic, introduït a proposta d'ERC i que "incorpora tot el bagatge dels últims 25 anys d'immersió lingüística i d'utilització del català com a llengua vehicular", segons va explicar el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, dóna cobertura legal a la immersió i reforça el paper del català en tots els àmbits i activitats escolars, a més de limitar a només un curs (de primària o de segon cicle d'educació infantil) la possibilitat que les famílies d'origen castellà puguin escolaritzar els seus fills en la llengua materna.

Segons ERC, el nou capítol "desplega tot el potencial de l'Estatut" pel que fa a competències "exclusives i compartides" amb el govern central, alhora que per a la seva redacció s'ha tingut en compte "la jurisprudència del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem pel que fa a la garantia que l'alumnat, en acabar l'ensenyament obligatori, tingui un ple domini de les dues llengües".

Fonts del departament d'Educació van confirmar ahir l'acord amb ERC, si bé van insistir que es tracta encara d'un text "viu" sobre el qual hi poden haver noves modificacions abans de dimarts.

Des de CiU, la diputada Irene Rigau no va voler entrar a fer valoracions fins que el projecte de llei sigui aprovat, si bé va recordar que els canvis introduïts no eximeixen del compliment de la tercera hora de castellà el curs que ve, quan tot just començarà el tràmit parlamentari de la llei, i va recordar que l'aposta de la formació era fer una llei d'article únic que pogués ser aprovat al setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.