Societat

Aixopluc permanent per als sensesostre

La notícia del lector

Un sensesostre és una persona que no té una residència estable i es troba en una situació sociofamiliar delicada i d'exclusió social. A Terrassa n'hi ha prop de 130, segons la comissió d'exclusió social del col·lectiu de treball social de la ciutat.
Aquesta comissió ha fet un pas endavant i ha reclamat a l'Ajuntament un centre d'acollida per a aquestes persones sense llar. Ja fa anys que estan lluitant per aconseguir un habitatge digne per a ells i, de moment, només han aconseguit que hi hagi rebombori sobre el tema però sense una solució tangible.

La lluita, doncs, es remunta a l'any 2006, quan en un ple municipal es van aprovar un conjunt de mesures encaminades a donar resposta a la necessitat del centre d'acollida. Dos anys després, però, no hi ha encara un projecte ferm.

Pep Martí, membre de la comissió d'exclusió social, ha assegurat que "des de fa dos anys ens van girar l'esquena i espero que ara facin alguna cosa. No tenim respostes reals d'una inserció necessària". El pas següent va ser la mobilització: van entregar al registre municipal prop de 600 firmes per tal d'exigir la construcció d'aquest centre. Aquesta comissió busca fets i prou de paraules que no van enlloc.

Per això, demanen a l'alcalde de la ciutat, Pere Navarro, que expliqui públicament quines mesures pensa adoptar per construir aquest centre, una iniciativa exigida reiteradament per un bon nombre d'entitats, entre elles Càrites Terrassa i la Fundació Busquets. "De moment, el tema està en marxa", així ho ha assegurat Josefina Soler, regidora de Serveis Socials del consistori. "Es construirà l'edifici per a aquest col·lectiu, però primer hem encarregat un estudi per tal de saber quin és el perfil exacte d'aquestes persones", ha afegit Soler.

Un cop presentat l'estudi es podrà decidir la localització de l'allotjament i finalment es donarà una resposta a totes aquestes persones. La regidora de l'Ajuntament ha parlat d'aquest tema com "a objectiu prioritari" en el govern municipal.

A la corda fluixa
Tot i aquesta tardança en la creació del centre, hi ha avenços provisionals que presagien la millora del servei: un servei d'allotjament nocturn en el local de la Creu Roja durant aquest hivern, i la creació de la comissió amb entitats de serveis socials. No tot és blanc o negre i, en aquest cas, Martí ha concretat que "tot i ser insuficient, no volem desmerèixer que és un pas endavant per part de l'Ajuntament".

Pep Martí està molt lligat a aquest col·lectiu ja que també és coordinador del programa sense llar de la Fundació Busquets. Martí ha definit aquest sector com "un dels més castigats, no només per la falta d'habitatge, sinó per la pèrdua del lloc de treball, les condicions de salut deficients, l'increment de les conductes addictives i la deterioració de la seva pròpia identitat". Es tracta, doncs, d'un col·lectiu força heterogeni i no gaire ben organitzat. "Són molt reticents a les ajudes", ha afegit, però aquest alberg seria un pas endavant, una solució per a ells.

Aquesta informació s'ha elaborat gràcies a la col·laboració de P. Martí, de la comissió d'exclusió social


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.