Societat

Unes quatre mil persones es manifesten a Barcelona pel dret a l'avortament

Unes 4.000 persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers de Barcelona a favor del dret de les dones a un avortament lliure i gratuït i per demanar-ne la seva despenalització. Els manifestants han iniciat el recorregut a la Plaça Universitat, i s'han desplaçat fins a les Rambles i la Plaça Sant Jaume per llegir-hi un manifest.

En la marxa, convocada amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, s'han pogut llegir i sentir diversos consignes, com per exemple "dret al propi cos", "dret a l'avortament lliure i gratuït" o "nosaltres parim, nosaltres decidim".

Entre els assistents, s'ha pogut veure el coordinador d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Jordi Miralles; el candidat d'ERC a les eleccions al Congrés, Joan Ridao i la diputada de la també formació republicana, Anna Simó, a més de nombroses entitats feministes, d'immigrants i una representació de conductores de Transports Metrolopitans de Barcelona (TMB).

Tot i que molts actes de celebració de la jornada s'han ajornat fins al dilluns perquè la diada coincidia amb la jornada de reflexió prèvia a les eleccions, sí que s'han fet algunes manifestacions. A Madrid la convocatòria ha reunit unes 5.000 persones.

El lema "Dret al propi cos" s'ha escollit aquest any arran de la polèmica oberta per la investigació de la Guàrdia Civil contra diverses clíniques d'avortaments de Barcelona, una investigació que ha tingut després derivacions a la resta de l'Estat. Diverses dones han estat imputades en el procés contra el propietari dels centres, el doctor Carlos Morín, i metges i psiquiatres que hi col·laboraven. En molts casos, les dones se sotmetien a l'avortament acollint-se al supòsit del perill per a la salut psíquica de la mare i ni tan sols eren visitades pel psiquiatre, que signava els certificats per sistema. Les dones implicades han assegurat a la jutge que dirigeix la investigació que elles no sabien que estaven cometent cap infracció.

Arran d'aquest cas, moltes veus han reclamat una revisió de la llei que regula l'avortament a l'Estat espanyol per tal que sigui una llei de terminis i, dins del període permès, l'avortament sigui lliure. La mateixa presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, admetia avui, en declaracions a Catalunya Ràdio, que "cal abordar" la qüestió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.