Societat

Salut indemnitzarà la família d'un pacient mort després de ser operat de càncer de llengua

El jutjat de primera instància número 7 de Barcelona ha condemnat el Servei Català de la Salut (CatSalut) a indemnitzar amb més de 246.000 euros als tres fills i la dona de José A.S., de 77 anys, que ha mort gairebé un any després de sotmetre's a una operació de càncer de llengua a l'Hospital d'Igualada, segons ha informat avui el Defensor del Pacient.
La sentència explica que el mort va ser intervingut quirúrgicament, sota anestèsia general, el 5 de juny del 2006, quan se li va detectar un gangli a la llengua d'1,6 per 1,5 centímetres de diàmetre. L'operació se li va realitzar sobre la meitat dreta de la llengua i va caldre obrir-li el coll per aquest mateix costat per extirpar els ganglis que poguessin estar afectats. Després de les complicacions del postoperatori, "el cos mèdic que va atendre el pacient, tot i tenir dades per poder creure que tenia comprimides les vies respiratòries, no ho va apreciar d'aquesta manera", assenyala el text, i va considerar que els símptomes eren propis d'un quadre infecciós.

El jutjat sosté que l'operació es va realitzar "sense complicació" i des del dia 5 fins al 7 de juny es va trobar ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI), intubat i amb respiració assistida. El 7 de juny es va detectar un coàgul a la cinquena grapa del costat dret i es va fer constar que el tub que recollia la sang era "poc productiu". A més, el pacient tenia un edema a la cara i un altre moderat als braços.

Aquell mateix dia, es va constatar que José A.S. tenia secrecions "abundants" per la tràquea i el dia 8 els doctors van decidir desentubar el pacient. A partir de llavors, assenyala la sentència, l'home va començar a presentar signes d'agitació i durant les primeres hores de l'endemà també vòmits, s'empassava la saliva amb dificultat. Durant el dia els símptomes anaven en augment i patia sensació d'ofec.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.