Societat

Quatre grups més d'escolars gironins passaran una revisió mèdica per saber si es van irradiar a Ascó

Ascó

Un altre grup d'escolars de les comarques gironines i tres més de la demarcació de Tarragona hauran de passar una revisió radiològica per saber si estan afectats per la fuita radioactiva que hi va haver a la central nuclear d'Ascó el més del novembre passat.

No han transcendit els noms de les escoles a les quals pertanyen, però se sap que van visitar la planta quan ja hi havia hagut la fuita de partícules radioactives però encara no s'havia fet públic.

Els alumnes gironins es traslladaran demà a l'escola de les Maristes de Girona, on hi ha desplaçat un equip especial per fer-se les proves. Precisament, els alumnes i professors d'aquest centre s'han fet les proves avui i s'ha confirmat que cap d'ells està contaminat.

A més, segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), s'eleva a 1.600 el nombre de persones, entre treballadors i personal, que s'hauran d'examinar després de la fuga de la central nuclear. Fins ara ja han estat controlats més de 850 i no s'ha detectat cap indici de contaminació.

Camió de deixalles
Ha estat descontaminat el camió de Reus, provinent de la planta d'Ascó, en el qual s'havien localitzat partícules radioactives. Aquest camió es dedicava a portar deixalles de la central d'Ascó al centre de deixalles de Reus, on hi ha uns pòrtics per detectar material radioactiu. Uns pòrtics que no estan instal·lats a les sortides de les plantes nuclears.

Segons el CSN, les restes radioactives que s'havien trobat a la sorra del camió no suposaven cap risc per a la població de la zona.

A més, s'han detectat noves restes de radioactivitat fora de la central, concretament a un turó situat a prop del riu Ebre.

Reunió amb els alcaldes
Els tretze alcaldes dels municipis del voltant de la central d'Ascó s'han reunit aquest dimarts a Madrid amb la presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, per informar-los sobre la situació de la planta. La reunió s'ha convocat després que es declarés fa unes setmanes el nivell 2 de la fuita de partícules radioactives registrada el novembre del 2007, que la central no va comunicar fins a l'abril.
En col·laboració amb l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), Ten, juntament amb els directors tècnics de seguretat nuclear i protecció radiològica, Isabel Mellado i Juan Carlos Lentijo, han informat els alcaldes sobre la situació de la planta i les mesures que s'estan portant a terme. Aquesta ha estat la segona reunió que es fa després de la trobada que ja van mantenir el 9 d'abril a Tarragona.

El titular d'Ascó I va comunicar el 16 d'abril al CSN la detecció de noves partícules dins de l'emplaçament en les mateixes àrees on es van detectar les anteriors, el contingut radioactiu de les quals serà analitzat pel CSN. La nova detecció es va dur a terme a través de la campanya de vigilància radiològica a l'exterior de les instal·lacions per part de l'organisme, que es realitza de manera detallada i complementària a l'efectuada el passat 5 d'abril.

La setmana passada també va ser destituït el director de la central, Rafael Gasca, així com el cap de servei de protecció radiològica de la planta, Francesc González Tardío, per tardar més de cinc mesos a comunicar la fuita radioactiva que s'havia produït mentre s'estava omplint el tanc de 1.000 megawatts de la planta propietat d'Endesa, i que a més era més greu del que s'havia anunciat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.