Societat

Desnonament mortal

Barcelona

Setmana Santa tràgica a Barcelona. La mort de tres persones en una explosió al barri de la Verneda marcarà el pols de la ciutat aquests dies de mitja festa. Una deflagració de gran potència al primer pis va sorprendre al llit la quarantena de veïns del número 259 del carrer Andrade. Resultat: tres cadàvers pendents d'identificar -dos dels quals sembla que corresponen a dos joves que vivien al 1r 4a- i força incògnites sobre la causa de la detonació.
La deflagració va destrossar els envans i les parets de la segona planta -primer pis, a sobre de l'entresòl- de l'immoble que fa cantonada amb la rambla Prim. Només les columnes sustenten l'immoble.

Però el pitjor és que una vintena de veïns van quedar atrapats als pisos superiors sense poder escapar, ja que el foc va pujar per tota l'escala i pel pati de llums. Tot i quedar atordits, els veïns dels pisos alts "van demostrar prou serenor per evitar una tragèdia", va admetre el cap de bombers, Joan Asín.

El rescat
I és que el rescat dels veïns va ser dramàtic. Alguns volien saltar i els nombrosos veïns de la rambla Prim que havien sortit al carrer els animaven a esperar els bombers. Tot i que els equips d'emergència van arribar aviat, l'evacuació pels balcons i finestres amb dues grues de cistella va perllongar-se fins a una hora i mitja després de l'explosió. El malson per als 37 desallotjats no es va acabar fins a quarts d'onze.

Per a d'altres, només acabava de començar. L'explosió originada al 1r 3a per una combinació de gas butà i algun altre combustible acumulat al pis va acabar arrasant tota la planta, i va provocar la mort de dos dels tres fills de la família del 1r 4a. La mare està hospitalitzada entre la dotzena de ferits.

Tot sembla indicar que el tercer cadàver trobat calcinat al replà de l'immoble seria el d'Anna Moreno, la llogatera del 1r 3a, que ahir mateix havia de ser desnonada. La veïna era coneguda a l'escala per diversos episodis d'impagaments i enfrontament amb la comunitat, ja que era aficionada al tarot i sovint col·locava objectes per donar mala sort als veïns.

El litigi judicial amb els propietaris del seu pis, que precisament eren la seva germana i el seu cunyat, va acabar amb una ordre de desnonament que s'havia d'executar ahir mateix.

Diligències
De fet, els funcionaris judicials que n'havien de donar fe s'hi van presentar al matí, però el paisatge infernal que s'hi van trobar els va aconsellar limitar-se a aixecar acta per iniciar una investigació judicial. El jutjat d'instrucció número 26 de Barcelona, que ahir estava de guàrdia, ha obert diligències, inicialment per un delicte d'estralls, a l'espera dels informes de Bombers i Mossos d'Esquadra.

Pel que fa a l'estat de l'immoble, tot i que l'estructura no ha quedat malmesa per la forta explosió, els veïns desallotjats no hi podran tornar en els pròxims dies, ja que els serveis bàsics van quedar malmesos perquè en l'incendi posterior a la deflagració l'escala va actuar com una xemeneia.

Fonts municipals també van indicar que, després de l'experiència viscuda, la majoria dels residents preferien no tornar immediatament a casa. A banda dels ferits que van haver de ser traslladats a diferents hospitals -Sant Pau, del Mar i Vall d'Hebron-, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i la Creu Roja van oferir suports assistencials als afectats, molts dels quals van patir crisis d'ansietat.

Investigació en marxa
La policia científica dels Mossos continuava ahir avaluant l'escenari de l'explosió per determinar-ne les causes. Des d'un primer moment, es va descartar el gas natural, tant pel fet que la clau es va trobar tancada com per comportament de la deflagració.

Tot apunta que es tractaria de gas butà en combinació amb algun producte inflamable. En aquest sentit, alguns veïns recordaven ahir haver sentit "pudor de benzina".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.