Societat

Vaga de mestres als centres públics el 14 de febrer

Els sindicats més representatius de l'ensenyament públic, USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS i UGT, van convocar ahir el professorat de les escoles i instituts a una jornada de vaga per al 14 de febrer per exigir al departament d'Educació la retirada de les bases de la llei catalana d'educació, embrió d'una norma que els representants sindicals consideren que no introdueix mesures per millorar l'escola pública sinó que en fomenta la privatització.

La vaga, a la qual ahir van sumar-se els principals sindicats d'estudiants de l'ensenyament secundari, l'AJEC i el Sindicat d'Estudiants (SE), tindrà com a acte central una manifestació a Barcelona en què els representants del professorat instaran els pares, els agents socials i "la societat en general" a participar, segons va indicar Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC-STEs, sindicat majoritari.

Cañadell va advertir que si Educació no retira la llei "s'obrirà un període de confrontació social molt negatiu per a l'educació pública de Catalunya".
Es tracta de la primera vaga de professorat convocada de forma unitària als centres públics des que el tripartit va accedir al govern. Les bones relacions que els sindicats de professors, a excepció d'USTEC, van establir amb la conselleria d'Educació del primer tripartit i que van conduir a la firma del Pacte Nacional per l'Educació s'han anat deteriorant els últims temps, i s'ha anat generant un malestar que ha culminat amb la presentació d'una proposta de llei que no ha agradat als representants del professorat.

Els sindicats sostenen que la llei "fomenta l'oferta de l'escola privada concertada" i no introdueix millores a l'escola pública, denuncien la possibilitat que els centres públics puguin ser gestionats per empreses privades, i recelen de la intenció del departament de donar més autonomia als centres i reforçar les direccions per establir els seus projectes i poder triar el professorat. En un manifest, aquestes organitzacions subscriuen que la millora de l'educació pública "no passa per una gestió jeràrquica i empresarial de les escoles ni per la lògica del mercat, sinó per un augment de la inversió que possibiliti abordar tota la problemàtica dels centres i l'alumnat".

La portaveu d'USTEC i la secretària general de la federació d'ensenyament de CCOO, Montse Ros, van coincidir a denunciar que "es traslladi als centres tota la responsabilitat del seu funcionament" i que el text "només es fixi en la gestió i el professorat de l'escola pública". El document també proposa un enduriment de les condicions d'accés a la professió.

Tràmit urgent
El conseller Ernest Maragall va refermar ahir la voluntat del departament de tirar endavant la llei, "amb urgència", en una conferència al CaixaForum per presentar les bases a la comunitat educativa de Barcelona. Membres dels sindicats convocants van convocar una concentració al mateix CaixaForum per expressar el seu rebuig al text.

Maragall va considerar la norma "necessària" per "donar el salt a l'excel·lència que el país demana", i va definir-la com "un pacte amb els docents", als quals va assegurar que donarà "tot el suport necessari".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.