Societat

Insten al control "actiu" del mosquit tigre

L'entrada de malalties exòtiques és possible arran de l'auge dels viatges turístics a tot el món

El professor Antonio Tenorio, membre del Centre Nacional de Microbiologia, ha reclamat avui a les autoritats espanyoles que adoptin "un paper actiu" per controlar "l'aparició i difusió" del mosquit tigre (Aedes albopictus), perquè la femella d'aquest insecte pot transmetre el dengue, una malaltia hemorràgia mortal si no es tracta.

El mosquit tigre es va detectar per primer cop a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) l'any 2004, i des d'aquí s'ha estès a altres ciutats de l'entorn. També s'ha detectat en alguns barris de Barcelona (Barcelonès), a Tarragona (Tarragonès) i a Oriola (Baix Segura)

L'expert, un referent mundial en malalties emergents i patologies tropicals, ha donat el crit d'alerta en una jornada de l'Escola de Ciències de Salut de Madrid, en la qual s'han analitzat els riscos que comporta la globalització i el trànsit de viatgers.

Grip d'estiu
Tenorio ha explicat que el dengue clàssic, una patologia emergent pròpia d'humans, es presenta com una "grip d'estiu", amb febre alta, mal d'esquena, erupcions i nàusees.

A partir dels anys 80, amb l'apogeu dels viatges a diferents països del món, es va descriure una nova soca de virus "molt més virulenta".

"'Es la mateixa infecció, però n'hi ha una segona soca dins dels quatre serumtipus d'aquest virus que provoca una reactivació dels anticossos que acaba amb un xoc hemorràgic", ha explicat el professor.

El primer cop que una persona es contagia adquireix el dengue clàssic i "mai més tornarà a patir la malaltia pel mateix virus, però segueix exposada a la resta de serumtipus" del dengue.

Variant greu
Tot i això, ha aclarit que la persona que torna a ser picada per un mosquit portadora d'un dels tres virus restants pot patir un dengue hemorràgic, "una variant més greu que, si no es tracta com convé, pot ser mortal".

Després de recordar que el segle XIX un altre mosquit va causar "greus problemes i centenars de morts" a tot Espanya per dengue i febre groga, ha insistit que cal prevenir aquest "segon vector", el mosquit tigre.

Aquest insecte, ha explicat, pot estar "expandint-se ràpidament a través de les vies de comunicació terrestre" per tot el territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.