Societat

Nova Orleans resisteix

L’aigua supera els dics i inunda l’àrea industrial i alguns barris

L’huracà Gustav va travessar ahir l’Estat de Louisiana amb vents sostinguts de més de 150 km/h, però les principals ciutats, entre elles Nova Orleans, van superar l’embranzida amb molta més enteresa que fa tres anys. El fantasma del Katrina, amb més de 1.800 persones mortes i desenes de milers de ciutadans abandonats a la seva sort durant setmanes, “ha servit d’exemple, s’ha après la lliçó”, segons va resumir ahir a la nit l’alcalde de Nova Orleans, Ray Nagin, en declaracions a una de les cadenes de televisió locals que van seguir en directe, tot el dia, l’evolució del Gustav.


La capital devastada l’agost del 2005 presentava ahir la imatge d’una ciutat abandonada, amb els carrers ocupats exclusivament per cotxes de policia i vehicles totterreny de la Guàrdia Nacional. En alguns barris perifèrics, especialment a l’àrea industrial, l’aigua dels canals va superar els dics de contenció durant gairebé tot el dia –cosa que va provocar inundacions parcials–, però sense produir escenes de desastre generalitzat com va succeir amb el Katrina.

Els experts van recordar que els sistema de dics que protegeix Nova Orleans i altres zones del delta del Mississipí estan encara en fase de recuperació i ampliació. Tot i això, durant les hores crítiques del pas de l’huracà, els murs dels dics i canals van mostrar signes d’una resistència estoica.


El governador de Louisiana, Bobby Jindal, va oferir una conferència informativa poc abans de les 8 del vespre (hora de Catalunya) des de la ciutat de Baton Rouge, a l’oest de Nova Orleans, explicant que el dispositiu d’evacuació havia funcionat amb correcció i que el desplegament dels equips d’emergències ha-via reduït els danys a les zones afectades. Els danys més greus es centraven en les zones industrials, sobretot a les d’explotació de petroli i gas.


Jindal va destacar que la població havia respost massivament
a les ordres d’abandonar les ciutats amenaçades i va advertir que, tot i que el Gustav començava a debilitar-se, encara caldran un parell de dies per poder començar a recuperar la normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.