Societat

L'Audiència sentencia que el tabac provoca càncer però no és responsabilitat de l'Estat

Societat

L'Audiència Nacional ha resolt per primera vegada sobre una demanda per tabaquisme, presentada per un malalt de càncer de laringe, en la qual conclou que fumar provoca danys en la salut i és un "factor cancerigen", encara que en aquest cas exonera l'administració de l'Estat de cap responsabilitat.

La sentència de la sala sisena del contenciós administratiu de l'Audiència desestima la demanda de Francisco Muñoz Bermúdez, un valencià de 75 anys que pateix un càncer de laringe i que reclamava una indemnització al ministeri d'Economia de 300.000 euros per danys i perjudicis en considerar que l'Estat té responsabilitat patrimonial.

Muñoz va començar a fumar als 13 anys cigarrets de les marques Fortuna, Ducados, Ideales, Celtas, comercialitzats per Tabacalera -avui Altadis-, i assegura en la seva reclamació que ningú el va avisar llavors del perill que comportava l'addicció al tabac.

El recurrent denuncia que hi ha responsabilitat patrimonial de l'Estat, ja que Tabacalera va ser un monopoli estatal fins al 1998.

Segons l'advocat del demandant, José Ángel Mañoso, "aquesta sentència és molt important perquè per primera vegada un alt tribunal admet que el tabac provoca càncer, fet que crearà jurisprudència".

No obstant això, l'Audiència Nacional ha desestimat el cas per tres raons: perquè el consum de tabac pel recurrent deriva d'un "acte libèrrim i de la seva exclusiva responsabilitat"; perquè l'Estat "no imposa" el consum de tabac encara que en permeti la venda i el seu accés –abans també el fabricava–; i perquè entén que el demandant "no aporta cap prova que li permeti acreditar la seva efectiva condició de fumador ni que en el seu cas concret el càncer de laringe patit derivés del consum de tabac".

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.