Societat

Condemna pionera en un cas de mòbing immobiliari

El jutjat penal número 13 de Barcelona ha condemnat a un any de presó dos germans propietaris d’un edifici del barri de Sant Andreu per un delicte de coaccions, les víctimes del qual eren els llogaters d’un pis de l’immoble a qui la propietat va fer la vida impossible fins a aconseguir fer-los fora. Aquest és un dels primers casos coneguts on es condemna per delicte el que es coneix com a mòbing immobiliari, segons va explicar ahir l’advocada dels llogaters, Laia Serra. Aquesta lletrada ja va aconseguir fa tres anys una condemna per uns fets similars, però aleshores els tribunals només ho van considerar una falta.

Els fets es remunten al 2003, quan els llogaters van anar a viure a un pis situat al número 55 del carrer Servet, juntament amb una noia que era neboda dels propietaris. Tots tres pagaven a parts iguals el lloguer, que pujava a 600 euros. L’abril del 2004 la neboda va deixar el pis i els altres dos llogaters van optar per continuar-hi vivint. Així ho van acordar primer amb els propietaris, Alfons J. i Pere J., però després aquests van canviar d’opinió i a principis del 2005 van iniciar un seguit d’accions, segons recull la sentència, encaminades a “recuperar la possessió del pis” a través de fer la vida impossible als llogaters.

Segons el relat de fets provats de la sentència, els amos de la casa van arrencar els cables elèctrics per deixar el pis sense llum, van treure el comptador de l’aigua per tallar també aquest subministrament, van segellar l’armari dels comptadors i van inutilitzar el pany de la porta. La jutge del cas reconeix que no hi ha cap prova directa que impliqui els dos germans amb aquests fets, però sí que hi ha “proves indiciàries”.

Farts de viure mesos amb llum d’espelma, o d’haver d’anar a buscar aigua a la font, o de no poder entrar a casa perquè el pany estava obstruït, els llogaters van acabar abandonant el pis a principis de novembre del 2005. Per compensar els danys morals rebuts la sentència imposa una indemnització de 3.000 euros a cada un dels dos llogaters. També se’ls haurà d’indemnitzar pels 87 euros que van haver de pagar a un serraller, o els 233 que van haver d’abonar a les companyies de llum i aigua per donar d’alta els serveis.
Per la seva part, l’advocat dels propietaris presentarà un recurs a la sentència perquè la considera “injusta” i “no ajustada a dret”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.