Societat

Un 40% dels jutges i magistrats de Catalunya fan vaga

Justícia

La primera vaga de jutges de la història va ser seguida ahir pel 40% de la plantilla, segons les dades recollides pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En nombres absoluts van ser 243 els magistrats i jutges que ahir van parar per reclamar una millora de l’administració de justícia, i poc més de 200 els actes judicials que es van haver de suspendre.

Als jutjats, el dia es va viure amb calma i amb una activitat que recordava “el moviment que tenim els divendres” –quan no hi ha judicis–, segons explicava el vigilant de l’entrada dels jutjats penals de Barcelona. El fet que els funcionaris i secretaris judicials treballessin va contribuir a donar una aparença de normalitat.

La majoria de persones citades als judicis suspesos ahir van ser desconvocades amb antelació, però també es van produir casos de ciutadans que es van presentar al jutjats amb la citació d’una vista oral que finalment se celebrarà un altre dia. La presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, va assegurar que no tenia constància que s’haguessin produït incidents, mentre que el jutge Javier Paulí va demanar “disculpes” a aquells ciutadans que no s’havien desconvocat. “Jo trigo tres setmanes a poder fer arribar una citació a un veí de Badalona”, va aprofitar per recordar i per queixar-se aquest veterà magistrat.

Suspensions
Més crític va ser el Col·legi d’Advocats de Barcelona, que va detectar suspensions de judicis sense previ avís a diversos jutjats socials, a la secció vuitena de l’Audiència i a un jutjat de violència domèstica. Des del Col·legi es va trobar “lamentable” que no s’haguessin suspès amb antelació els judicis.

La protesta va ser convocada per les associacions Francisco de Vitoria i Foro Judicial Independiente i per les assemblees de jutges de Barcelona, Tarragona i Girona. El portaveu de Francisco de Vitoria, Sebastián Moralo, va elevar a 287 el total de jutges vaguistes, segons el seu recompte. El malestar que ha generat la protesta, però, és compartit per tota la magistratura i així es va fer evident en un acte unitari convocat per totes les associacions judicials que es va celebrar al Palau de Justícia de Barcelona.

En aquesta concentració hi van participar tant vaguistes de diversos partits judicials de Barcelona, com jutges que només van parar quinze minuts per ser presents a la lectura del manifest unitari. Entre els prop de 200 concentrats hi havia magistrats de l’Audiència, com per exemple la fins fa poc vocal del Consell General del Poder Judicial, Montserrat Comas, o José Manuel Regadera, degà de Barcelona, i un dels primers a parlar del dret a vaga dels jutges, tot i ser partidari d’ajornar la protesta al 26 de juny, seguint el calendari unitari que havien pactat en un principi les associacions judicials i que encara continua damunt la taula.

On més incidència va tenir la protesta va ser als jutjats de les comarques de Girona, on van parar el 74% de jutges i magistrats. No es van sumar a l’aturada els jutges de Figueres, Sant Feliu de Guíxols, tres de Girona i el president de l’Audiència, Fernando Lacaba, informa Elisabet Escriche. A diferència de Barcelona, on els vaguistes no van portar la protesta al carrer, a Girona es va fer una concentració a les escales dels jutjats que va rebre el suport del degà del Col·legi d’Advocats i del degà del Col·legi de Procuradors, entre d’altres.

El seguiment de la vaga als òrgans judicials de Tarragona va ser majoritari. Un total de 47 dels 69 jutges i magistrats de la demarcació van sumar-se activament a la protesta, això és, un 68,11% del total, un nombre fins i tot superior al nombre de jutges que a finals de gener van votar a favor de la jornada de protesta a Tarragona (40), informa Oriol Margalef. 

Per això, el portaveu del comitè de vaga, Carlos Hugo Preciado, tot i que va subratllar que al col·lectiu “no li agrada” arribar a aquest extrem, es va felicitar pel que va considerar “un èxit rotund” de la convocatòria.

A les comarques de Ponent, un magistrat de la ciutat de Lleida i els jutges de Solsona i Viella van ser els únics que, a títol personal, van secundar la vaga, d’una plantilla global de 28. La resta van fer una protesta d’un quart d’hora al migdia i van repartir un manifest en què donen suport als motius que han convocat la vaga. Tot i secundar la vaga, els titulars dels jutjats de Solsona i Viella, com que són jutjats unipersonals, van haver de complir amb els serveis mínims de la guàrdia, segons informa Joan Tort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.