Societat

A la presó per exinsubmís

La defensa de David Sánchez, l'independentista de Vilafranca que podria anar a la presó per una condemna menor perquè té antecedents per insubmís al servei militar, presentarà una querella contra la titular del jutjat penal número 15 de Barcelona, Isabel Gallardo, ja que entén que no està actuant amb imparcialitat en el procés d'execució d'una sentència de l'any 2000, per la qual el jove va ser condemnat a un any i mig de presó pels aldarulls de la manifestació antifeixista del 12-O de 1998.

L'ordre d'empresonament, que es podria haver suspès perquè la pena és inferior als dos anys, es basa en els antecedents de Sánchez, però el seu advocat, Felip Vidal, argumenta que aquests antecedents haurien d'estar cancel·lats, ja que el delicte d'insubmissió ja ni tan sols existeix.

Regidors de Vilafranca del Penedès del PSC –partit que té l'alcaldia–, ICV, ERC i la CUP s'han afegit al grup de suport a David Sánchez aquest divendres al migdia, en una concentració davant dels jutjats de Barcelona. Protestaven per l'ordre d'empresonament, que arriba 10 anys després dels fets, 8 anys després de la sentència i més de 2 anys després de la denegació de l'indult. Havien estat convocats pels familiars de Sánchez perquè, segons asseguraven, tenien cita amb la jutge. Tanmateix, la magistrada no els ha rebut perquè volien assistir tots, un grup de vuit persones, a l'entrevista. Fonts judicials han indicat que la jutge hauria rebut el lletrat a soles perquè es tracta d'un afer jurídic. Després d'aquesta negativa, la defensa ha anunciat la preparació d'una querella.

Una pena inferior als dos anys no implica l'ingrés a la presó si no es tenen antecedents. I aquest és el quid de la qüestió: la jutge Isabel Gallardo considera aplicable l'historial de Sánchez, que el gener de 1993 va ser condemnat per insubmissió, un delicte abolit fa gairebé una dècada i els antecedents pel qual, 15 anys després, són cancel·lables. Aquests són els arguments de la defensa, que va presentar un recurs aquest dijous al jutjat

L'advocat al·lega també en el seu escrit que els delictes de desordres públics i atemptat a l'autoritat pels aldarulls del 12-O del 1998 han prescrit en els 9 anys que han passat des que el 26 de juny de 2000 va esdevenir ferma la sentència. Aplicant un criteri més estricte, també hauria prescrit en els 6 anys que van passar entre la data de la sentència ferma i la denegació de l'indult per part del ministeri de Justícia, el 24 de març de 2006.

El cas és, però, que ningú a l'entorn de David Sánchez sabia que l'indult, demanat per l'Ajuntament de Vilafranca, havia estat denegat, segons afirma la companya del jove, Alba. "Hem descobert la denegació ara, en anar al jutjat a consultar l'expedient complet", matisa.

D'altra banda, fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al·leguen que Sánchez no ha demanat mai la cancel·lació dels seus antecedents com a insubmís i que tampoc no ha pagat la indemnització a què també va ser condemnat per l'agressió a un policia en la manifestació de 1998. Els antecedents penals no es cancel·len si no s'ha complert amb les responsabilitats civils incloses en la condemna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.