Societat

La nova grip s'estén als parents dels afectats

Dels sis casos confirmats a Catalunya, n'hi ha un d'un afectat que no havia viatjat a Mèxic. Es tracta del xicot d'una de les pacients inicials. Geli assegura que tots els casos són lleus i evolucionen "molt favorablement"

Ja són sis els casos de grip nova (segons la nomenclatura recomanada per l'OMS) confirmats a Catalunya, i un dels afectats ha contret la malaltia al Principat, sense haver viatjat a Mèxic, sinó per contacte "molt proper" amb la seva xicota, segons la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli.

Són dades aportades per la ministra de Sanitat, Trinitat Jiménez, en la seva compareixença urgent al Congrés de Diputats per informar sobre l'evolució de l'epidèmia a l'Estat espanyol i confirmades i ampliades minuts després per Geli, en una compareixença davant de la premsa.

En el conjunt de l'Estat hi ha 10 casos confirmats de la malaltia, sis dels quals comprovats en les últimes hores. Per territoris, n'hi ha sis a Catalunya, dos a Castella-La Manxa, un al País Valencià i un al País Basc.

A més, hi ha 53 casos més en estudi al conjunt de l'Estat.

A Catalunya, hi ha 11 casos pendents de la confirmació final, que s'ha de produir al laboratori estatal de Majadahonda, on es contrasta la presència del virus A/H1N1. Aquests 11 afectats són pacients amb virus gripal no habitual, segons les comprovacions de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Geli ha assegurat que el cas secundari -el de contagi indirecte- detectat a Catalunya ja era d'esperar, i creu que "no serà l'últim". Tot i admetre que es tracta del primer cas secundari "notificat" a l'Estat espanyol, la consellera i el seu equip assegura que amb tota probabilitat hi ha casos secundaris als Estat Units o a la resta d'Europa, tot i que no es donin a conèixer amb detall. "És inevitable i ho sabem, per això precisament estem tractant les persones de l'entorn dels casos sospitosos", ha indicat Antoni Plasència, director general de Salut Pública. Unes 70 persones a Catalunya estan seguint els protocols preventius i un tractament profilàctic amb un antiviral.

Per la consellera, "el més important és que tots els casos són lleus, benignes, i evolucionen molt favorablement". Dels 17 afectats -els sis confirmats i els 11 sospitosos-, només cinc estan hospitalitzats per "raons pràctiques de dispensació de la medicació, no per la gravetat". Els altres 12 afectats són a casa seva.

Dels 6 casos confirmats, hi ha 4 homes i 2 dones, tenen 21 i 22 anys. Per territoris, han estat detectats a l'Hospital Clínic de Barcelona, al Josep Trueta de Girona i a l'hospital comarcal del Ripollès, a Campdevànol. Dels onze pendents de confirmar, hi ha tres hospitalizats: un al Trueta de Girona, un altre a la Mútua de Terrassa i un altre, que ha estat donat d'alta aquest dimecres a la tarda, estava a Sant Pau.

Fins ara, el telèfon de Sanitat Respon ha rebut 1.149 trucades sobre la grip nova. L'OMS ha comptabilitzat 114 malalts confirmats a tot el món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.