Societat

Baltasar va atribuir l'incendi d'Horta al llamp sense cap informe concloent

El responsable de la instrucció dels Agents Rurals reconeix que només hi havia "evidències indirectes" i documents parcials. El parc natural dels Ports no disposa de pla de prevenció d'incendis específic 

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va llançar la tesi que l'incendi d'Horta de Sant Joan havia estat causat per un llamp, sense disposar d'un informe concloent dels Agents Rurals, segons es desprèn de la declaració que ha fet aquest matí al Parlament l'instructor responsable de l'atestat, Miquel Àngel García Readigos. "Hi havia documents parcials, i fotografies, però no estaven ordenats en un informe", ha reconegut Readigos, que ha afegit que la teoria del llamp eren "evidències indirectes" tot i que n'estaven convençuts erròniament.

Tres dies després de la mort dels 5 bombers, Baltasar va comparèixer el 24 de juliol exposant com un fet segur que la causa havia estat un llamp, enmig de la polèmica política d'aquells dies.

Segons es desprèn de les compareixences, que han tingut forma de preguntes concretes, en el moment de sortir el conseller davant els mitjans de comunicació els Agents Rurals només havien pres declaració formal a 4 dels 14 testimonis, no disposaven encara de la transcripció de trucades al servei 112, i no havien pres declaració escrita als bombers presents a l'incendi. Només hi havien parlat.

Sense pressió de Medi Ambient
Tot i això els Agents Rurals han negat que la conselleria de Medi Ambient, de la qual depenen, els pressionés perquè investiguessin sobre la tesi del llamp per tancar al més aviat possible la polèmica. "És el que crèiem a partir dels indicis, tot i que reconeixem la manca d'encert, i demano disculpes", ha dit Readigos. L'inspector en cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, ha afegit més tard que van informar el conseller "que no veien altra causa possible que el llamp".

CiU, PP i Ciutadans han interrogat durament els compareixents, especialment populars i Albert Rivera, mentre que PSC, ERC i ICV han defensat l'actuació del govern. Ho han fet de manera especial el partit de Joan Saura i els socialistes. "És lògic que agafessin la hipòtesi del llamp. En ciència a vegades les hipòtesis es confirmen i altres no", ha indicat el socialista David Pérez. Sense evitar un matís més crític, la republicana Patrícia Gomà ha afirmat que Baltasar havia usat una "hipòtesi precipitada".

Un altre aclariment de la comissió és que el parc natural dels Ports no disposa de cap pla de prevenció d'incendis específic, segons ha reconegut el subdirector general de boscos, Ignasi Rodríguez, sinó que depèn de prevencions més genèriques. I el director del Servei Metereològic de Catalunya, David Rodríguez, ha informat que la conselleria d'Interior i els bombers poden seguir a temps real les informacions del seu servei. Ha precisat que tota la informació que donen és a nivell comarcal, o la de l'estació de què disposen a Horta de Sant Joan.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.