Societat

ZP no prioritzarà el consens en la decisió del cementiri nuclear

L’executiu espanyol demana “serenor intel·lectual” als territoris afectats però deixa clar que primarà el criteri tècnic

El consens polític i social dels territoris candidats a acollir el futur magatzem temporal central (MTC) es tindrà en compte, però no serà el factor que més pesarà a l’hora de decidir on s’ubicarà la futura infraestructura. La millor valoració tècnica i de seguretat serà l’element que determinarà quin municipi dels que s’han dirigit al ministeri d’Indústria serà l’escollit. Ho deixava ben clar l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero contestant a l’allau de veus crítiques que han sorgit des dels governs de Catalunya i de Castella - la Manxa en contra de la ubicació del cementiri al seu territori.

D’una banda, el tripartit, encapçalat pel president socialista José Montilla, està exercint una forta pressió davant l’executiu central per evitar que l’MTC vagi a parar a Ascó (Terres de l’Ebre). A la negativa s’hi ha unit CiU a través de l’exhibició d’un veto al projecte que es materialitzarà al Parlament.

El front manxec
I, de l’altra, el baró socialista manxec José María Barreda, gran detractor del projecte del govern de Zapatero, també intentarà arrossegar el PP autonòmic a dir no a les tres candidatures que s’han presentat a Castella - la Manxa.

El que menys soroll està fent, de moment, és el govern popular de Castella-Lleó, encapçalat per Juan Vicente Herrera. Aquest, de fet, condiciona el debat al fet que se solucioni el futur de Garoña, un cop es tanqui la central, encara que, segons ell, tot plegat és una “cerimònia de la confusió”, perquè creu que ja hi ha un acord amb Ascó.

Ahir a la nit s’havien comptabilitzat prop d’una desena de municipis que ja han fet pública la seva intenció d’optar al cementiri nuclear. Indústria, però, no donarà a conèixer les candidatures fins a meitat de febrer, atès que si bé ahir concloïa el termini de presentació, la documentació d’alguns municipis és possible que no arribi a Madrid fins d’aquí a uns dies.

De moment, la llista més o menys oficiosa inclou, a banda d’Ascó i Yebra, els municipis de Castella-Lleó Melgar de Arriba i Santervás de Campos (Valladolid); Torrubia de Soria (Sòria); els de Castella-La Manxa Villar del Pozo (Ciutat Real) i Villar de Cañas (Conca); el d’Extremadura Albalá (Càceres), i la població valenciana de Zarra.

Diverses fonts apunten que, de totes, les més ben posicionades són les candidatures d’Ascó i de Yebra, si bé és cert que és on hi ha més oposició política. És per això que ahir la vicepresidenta primera de l’executiu espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, insistia que cal “assossegar” el debat, alhora que exigia “coherència” als dirigents polítics. Pel govern central, aquesta qüestió s’ha d’afrontar des de la “serenor intel·lectual” i reiterant que la decisió final es prendrà segons criteris tècnics, de seguretat i tenint en compte el “nivell de consens”.

Decisió cap a l’estiu
Aquest darrer requisit, doncs, s’espera aconseguir un cop passi la mala maror del primer moment, ja que segons es recorda, la decisió del ministeri d’Indústria sobre la ubicació no es farà pública fins a finals de juny o primers de juliol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.