Societat

CiU, PSC i PPC s'uneixen per barrar el pas al debat d'una ILP sobre els transgènics al Parlament

Sis activistes de Som lo que Sembrem fan vaga de fam davant de la cambra. Unes 150 persones s'han manifestat abans de la sessió parlamentària

CiU, el PSC i el PP català s'han unit aquest dijous al Parlament per rebutjar, mitjançant esmenes a la totalitat, la proposició de llei per a la prohibició dels transgènics. Així barren el pas a la iniciativa legislativa popular de la plataforma Som lo que Sembrem. ERC, ICV-EUiA i el grup mixt han votat a favor de seguir la tramitació de la ILP.

El vot ha estat secret i el resultat ha estat 95 vots a favor de les esmenes a la totalitat, 35 vots en contra i una abstenció. El membre de la plataforma Som lo que Sembrem Alexis Inglada ha acusat el govern de deixar-se portar "massa vegades per interessos econòmics".

La plataforma alerta en el text dels possibles riscos sanitaris i ambientals dels aliments i cultius modificats genèticament, demana que se'n prohibeixi el cultiu i que Catalunya es declari territori lliure de conreus transgènics. A més, el text de la proposta demana que s'inclogui l'obligació, a qui comercialitzi aquest tipus de productes, d'identificar-los en l'etiquetatge com a productes que contenen organismes modificats genèticament. La proposta també sol·licitava que el govern obrís una línia d'investigació i treball sobre els efectes dels organismes modificats genèticament en la salut humana, els ecosistemes, la biodiversitat i l'àmbit socioeconòmic.

"El govern, en lloc de vetllar per la ciutadania, es deixa portar massa vegades per interessos econòmics o si més no per no entorpir-los", ha indicat Inglada durant la seva intervenció al Parlament. "Sembla que en lloc de governar per al poble ho facin per a un grapat d'empreses", s'ha queixat.

"Ens han titllat de tot, com d'antisistema", ha lamentat Inglada. "D'antisistema res de res. Un pagès de Boldú és antisistema?", ha preguntat. "Hem utilitzat les regles de joc que ens han donat i amb entusiasme hem portat les 50.000 signatures, i si n'haguessin demanat 100.000 també ho haguéssim fet. Demanem el debat tranquil i serè que ha fet Europa i demanem un debat seriós i rigorós", ha manifestat. En concret, es van validar 69.043 signatures de suport de les 105.896 signatures que els seus impulsors havien presentat.

Josep Grau, de CiU, ha manifestat que el seu grup està en contra de la iniciativa perquè "és il·legal impedir el cultiu, es coarta la llibertat dels pagesos per decidir quina agricultura volen produir a casa seva i redueix les opcions d'una agricultura sostenible".

Caterina Mieras, del PSC, ha apostat per "un model agrari fonamentat en la producció d'aliments de qualitat, segurs i saludables, un model respectuós amb el medi ambient i que conciliï diferents formes de conreus existents". "Cal garantir una adequada coexistència de conreus, la protecció d'unes i altres varietats, però no prohibir-les", ha remarcat. "Hem de fer el debat sense demagògia, superficialitat o parcialitat, i cal fer-lo amb realisme i rigor i màxima objectivitat, amb amplitud de mires", ha dit Mieras. "La nostra responsabilitat és que tots els ciutadans accedeixin de forma equitativa als avenços tecnològics i als seus fruits i elaborar normatives que controlin els eventuals riscos", ha conclòs.

Joan Bartomeu, del PPC, ha destacat que el seu partit ha presentat un esmena a la totalitat perquè "són moltes les contradiccions que es presenten a la proposta, que no respecta la normativa europea, de l'Estat i de Catalunya i proposa mesures sense tenir en compte les necessitats dels pagesos".

ERC i ICV-EUiA demanen que hi hagi debat
Per contra, ERC, ICV-EUiA i el grup mixt s'han mostrat contraris a les esmenes a la totalitat de CiU, PSC i PPC. Volien que la ILP fos debatuda al Parlament. El republicà Carmel Mòdol ha anunciat el vot a favor de la iniciativa i ha demanat a CiU, PSC i PPC que retiressin les seves esmenes a la totalitat perquè el debat continués.

Per Francesc Pané, d'ICV-EUiA, els transgènics "potser no són les llavors del diable, però són diabòlics". "Són la força del costat obscur, la màscara negra que oculta un rostre assedegat de guanys i uns ulls que no tenen compassió", ha destacat. Pané ha apuntat que el seu partit volia parlar responsablement sobre la ILP. "Els transgènics avancen de pressa i alguns parlamentaris massa lentament", ha dit.

Antonio Robles, del grup mixt, ha defensat que s'han d'atendre iniciatives d'aquest tipus perquè "poden avisar de perills que, per determinats interessos econòmics o polítics, no s'atenen".

Concentració davant del Parlament
Mentre es discutien les esmenes a la totalitat contra la ILP, davant del Parlament unes 150 persones de la plataforma Som lo que Sembrem protestaven amb crits de "Salut, democràcia i bons aliments". De fet, alguns dels representants també han cridat aquest lema després de la votació de la ILP a l'interior de l'hemicicle.

Paral·lelament, sis activistes antitransgènics han mantingut una vaga de fam durant els últims cinc dies, també davant del Parlament. S'han allotjat en una caravana a uns 50 metres de l'edifici.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.