Societat

El PP i el grup mixt s'oposen a la prioritat del català com a llengua vehicular de la llei d'acollida

El Parlament dóna llum verda al projecte que premiarà l'arrelament social a Catalunya

El Parlament ha aprovat la tramitació de la futura Llei d'Acollida d'Immigrants i ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades pels grup mixt i el PPC en sumar els vots del tripartit – PSC, ERC, ICV-EUiA – i de CiU.

El PPC i el grup mixt s'han oposat al projecte de llei a causa de la prioritat que es dóna al català com a llengua vehicular en l'acollida d'estrangers a Catalunya. El diputat del PPC, Rafael López, ha declarat que no entenen "la priorització de llengües a Catalunya”, i s'ha preguntat “d'on surt que la cohesió social es pugui garantir només amb una llengua?". Per la seva banda, la diputada del grup mixt, Carmen de Rivera, ha opinat que la llei pretén “adoctrinar” a la immigració en el “catalanisme ideològic”. El diputat d'ERC, Pere Bosch, ha defensat el projecte de llei d'acollida com a “una porta d'entrada de la immigració" i ha acusat a Ciutadans d'utilitzar els nouvinguts de forma partidista.

Un cop aprovat el projecte, es crearà un servei que ofereixi als nouvinguts cursos de català, formació sobre el mercat laboral i informació sobre la societat catalana, així com els drets i deures dels residents a Catalunya i, especialment, els referents al marc jurídic d'estrangeria. El text contempla un augment significatiu de nous cursos bàsics de català fins el 2015, encara que també preveu classes de castellà a aquells que ho desitgin.

D'altra banda, els qui assisteixin regularment als cursos rebran un certificat dels coneixements adquirits que, segons ha assegurat la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, podrà ser utilitzat per a inserció laboral i els processos administratius en els quals és necessari acreditar l'arrelament. Aquest certificat d'arrelament social, un cop es modifiqui la llei d'estrangeria, tindrà validesa en el procés de regularització dels immigrants.

La llei establirà també la figura de l'agent d'acollida, que serà qui tindrà la primera entrevista amb l'immigrant i l'orientarà en les primeres fases d'acord amb les seves necessitats, així com les bases de la futura Agència de les Migracions de Catalunya, que coordinarà la feina amb els ens i administracions locals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.