Societat

Camps nega l’ensenyament en català a 100.000 escolars

Escola Valenciana denuncia que només el 43% dels alumnes que ho sol·liciten poden estudiar en valencià

Escola Valenciana ha conclòs que la majoria de pares i mares al País Valencià trien en primera opció el valencià com a llengua d’ensenyament per als seus fills, sempre que, esclar, la conselleria oferti aquesta possibilitat en el seu districte, cosa que no passa sempre. L’informe posa de manifest, segons les xifres de l’entitat, que, si hi hagués oferta d’ensenyament en català en tots els centres públics, la demanda potencial se situaria en un 55% del total, cosa que significaria 233.881 alumnes estudiant en la llengua pròpia del territori. Aquesta xifra contrasta amb els 138.223 actuals –el 43% del total– i implica que amb la planificació i l’oferta adequada la matrícula en valencià augmentaria en 95.558 alumnes. Segons Escola Valenciana, el dret d’estudiar en català “no està garantit” i per això des de l’entitat es reclama que almenys el 50% de l’oferta sigui en aquella llengua.

Des que l’entitat va encetar aquest any la campanya Obri la porta a les llengües. Matricula en futur, matricula en valencià, l’Oficina de Drets Lingüístics –pertanyent a la mateixa institució– ha rebut prop de 300 consultes de pares i mares queixant-se pel fet que durant el període de matriculació o bé no s’ofertava ensenyament en valencià als centres on els pertocava matricular els fills de 3 anys o bé perquè, tot i ofertar-se’n places, la demanda d’alumnes superava en molt l’oferta.

Una de les vies que l’ordenament actual preveu per obrir una nova línia en valencià és que el centre educatiu, d’acord amb el consell escolar, ho sol·liciti a la conselleria. Tot i això, hi ha desenes de centres a l’espera d’una resposta. És el cas del CP Raquel Payà de València, on malgrat haver aprovat i tramitat la petició fa tres anys encara és hora que s’atengui la seva demanda. En d’altres, però, com el CP Cervantes també de València, la pressió dels consells ha resultat exitosa i el govern valencià sí que s’ha vist obligat a introduir-hi noves línies.

Diego Gómez, el president d’Escola Valenciana, afirma que “com més autoritària” sigui la resposta d’Alejandro Font de Mora i Concha Gómez –conseller d’Educació i secretària autonòmica d’Educació, respectivament– en el sentit de “desobeir” la llei d’ús i ensenyament del valencià i la normativa vigent així com els acords de consens dels consells escolars, “més pressió rebran de les famílies i els centres”. Gómez ha anunciat que es faran demandes “cas per cas” per una lluita que, ha anunciat, “guanyarem tant si ens costa dies, mesos o anys”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Recuperen dos cossos del iot enfonsat a Sicília

Barcelona
Societat

Prohibit el bany a les Cases d’Alcanar per possible presència d’un tauró

Alcanar
societat

Primer pas per a 424 nous habitatges protegits a la Marina del Prat Vermell

Barcelona

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però més qualitat

COLERA
societat

TMB reforça l’L4 de metro i algunes línies d’autobús per la Copa Amèrica

Barcelona
Recerca

Aconsegueixen produir sucs més saludables reaprofitant residus del vi

Tarragona
societat

Minut de silenci a Rubí per condemnar el doble crim masclista

rubí
economia

Les hipoteques pugen un 15% tot i l’alça de preus

barcelona
adminsitracions

L’Escala mantindrà l’antiga piscina del Voramar en la reforma del passeig

L’Escala