Societat

Cues després del caos informàtic en la consulta de la Diagonal

Els problemes per votar han estat generals al matí i s'han mantingut fins a mitja tarda en una mitjana de 5 'col·legis electorals'. A partir de les 6 s'han vist cues de ciutadans votant en diversos punts. Per internet, el sistema funciona amb lentitud

Les cues de ciutadans per votar han substituït els problemes informàtics en una agitada primera jornada de la consulta sobre la reforma de la Diagonal. Tot i que encara hi ha cinc dies més per votar presencialment –diumenge al matí encara es podrà participar per internet–, els electors mobilitzats no han volgut esperar. En alguns punts, com ara la plaça Comas, a les Corts, o l'envelat muntat als Jardinets de Gràcia, s'hi han vist cues d'una vintena de persones esperant per votar, tot i que el procediment ja era fluid.

Els problemes informàtics, però, han estat el malson dels organitzadors de la consulta fins a mitja tarda, i els ha portat a demanar explicacions a les empreses contractades. "L'Ajuntament està mantenint contactes amb les empreses responsables de la plataforma de vot, Indra i Scytl, per solucionar les incidències", deia diplomàticament el comunicat oficial difós poc després de les cinc de la tarda.

El mateix text admetia que encara hi havia una "mitjana" de 5 punts de votació sense servei, que no eren els mateixos en cada moment, de manera que només el 92% (99, en xifres absolutes) del total de 108 col·legis electorals funcionaven sense incidències: entre 8 i 9 punts anaven registren problemes momentanis.

En els col·legis electorals on la connexió és amb 3G, hi havia "incidències variables", difícils de fer desaparèixer perquè la connexió amb internet d'aquest tipus es podia veure afectada per la concentració de telèfons mòbils amb la mateixa tecnologia dels electors. I els problemes han estat "intermitents" però constants a la carpa dels Jardinets de Gràcia, el col·legi electoral central –on s'hi fan rodes de premsa i actes de suport com el de Pasqual Maragall, la setmana passada–, al centre cívic Fort Pienc i a la biblioteca Mercè Rodoreda, al Guinardó.

De bon matí, caos
A primera hora del matí, a les deu, quan s'han trobat sense servei molts dels 108 punts de votació, la causa del fiasco ha estat que el programari s'ha actualitzat quan no havia de fer-ho, segons fonts municipals. La causa de les fallades de la resta del dia poden ser diverses, i les fonts municipals indiquen que la gran afluència de votants –en alguns punts hi ha hagut cues, en part també alimentades pels problemes tècnics en un bucle difícil de trencar– en podria ser una. En el comunicat de la una del migdia, l'Ajuntament parlava de "milers de votants", però no ha concretat cap xifra i aquesta expressió ja no ha sortit al comunicat de les cinc.

Lentitud a internet
Pel que fa a internet, el sistema s'ha col·lapsat al matí a causa d'una demanda molt elevada, o més elevada del que el sistema podia suportar, i s'ha anat normalitzant al llarg del dia. Segons l'Ajuntament, a mitja tarda funcionava "amb normalitat però amb més lentitud de l'habitual". Tanmateix, aquest diari ha comprovat que en molts moments era impossible accedir-hi per votar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.