Societat

Picabaralla política entre PSC i CiU pel cas Palau de la Música

El PSC demana explicacions a Mas per l'informe de la Sindicatura i CiU recorda que "fa anys" que no són al govern. La federació nacionalista considera "sorprenent" que Joan Colom tregui ara un informe del 2002

PSC i CiU s'han enfrontat aquest dilluns arran de les declaracions del síndic major de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, Joan Colom, que ha fet públic un informe de l'any 2002 en què ja es denunciaven irregularitats en la comptabilitat de la Fundació del Palau de la Música. Des de CiU han mostrat la seva sorpresa per les declaracions de Colom i han recordat que "fa uns quants anys que no som al govern".

El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ha demanat al líder de CiU, Artur Mas, que "doni la cara" i expliqui si tenia coneixement de l'informe de la Sindicatura de Comptes.

Zaragoza ha insistit de nou que totes les institucions, el govern actual també, han d'oferir totes les explicacions –"amb la fórmula que es cregui oportuna"– sobre el cas judicial obert sobre la gestió del Palau de la Música.

L'expresident del patronat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Fèlix Millet, va confessar haver desviat per al seu benefici personal almenys 3,3 milions d'euros, que va destinar, entre d'altres coses, a reformar immobles de la seva propietat i a pagar viatges a la seva família.

L'informe que va lliurar la Sindicatura el 2002, quan Mas era conseller en cap de l'últim govern de Jordi Pujol, advertia en les seves conclusions que "el procés comptable és excessivament complex per a les activitats desenvolupades" i que, entre d'altres coses, el president del patronat acumulava funcions que no li corresponien, a més d'irregularitats en la gestió immobiliària.

"Ens agradaria saber si Mas, llavors conseller en cap d'aquell govern, tenia notícia d'aquest informe i quan va afiliar Àngel Colom coneixia que la fundació Espai Catalunya" va poder rebre diners del Palau, ha asseverat Zaragoza.

Des de CiU, el secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que no tenen constància d'aquest informe, i ha assegurat que durant la reunió de l'executiva de CiU s'han preguntat "com és que ara, l'any 2009, molts anys després de la seva presa de possessió [de Colom], dóna a conèixer aquests documents".

Depurar responsabilitats a tots nivells

Per la seva banda, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha exigit que es depurin responsabilitats a tots els nivells en l'"escàndol" sobre la gestió del Palau de la Música. Ridao, però, ha subratllat la singularitat organitzativa de la institució, amb tres organismes vinculats: el Consorci --articipat per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Govern espanyol- l'Orfeó Català i la Fundació.

En roda de premsa després de reunir-se la Permanent del partit, ha recordat que l'objectiu del consorci eren les obres de rehabilitació del Palau i que, fins ara, havia funcionat "millor o pitjor, d'acord amb un principi de confiança i lleialtat a la societat civil que, evidentment, s'ha vist defraudat".

Ridao ha insistit també que és un cas aïllat, pel qual no ha d'estendre's aquesta "ombra de mala gestió dolenta" cap a altres equipaments culturals que gestionen perfectament els seus recursos. Segons ha afirmat, això perjudica greument el món de la cultura i està propiciant que alguns espònsors i mecenes comencin a retirar-se.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.