Societat

El màxim expert en fundacions va ajudar Millet a defraudar

Raimon Bergós és destituït per la nova direcció del Palau

Raimon Bergós i Civit, assessor jurídic de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música, va tenir una participació clau en l’estratègia de Fèlix Millet per eludir les inspeccions d’Hisenda.

Bergós, un dels màxims experts en fundacions i actualment secretari general de la Coordinadora Catalana de Fundacions, té entre els seus clients institucions i empreses culturals tan importants com la Fundació Joan Miró, la Fundació Tàpies, la Fundació Abadia de Montserrat 2025, Tribuna Barcelona, l’orquestra Simfònica del Vallès SAL, i el Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas. A més a més, Raimon Bergós consta com a secretari de la Fundació del Barça, creada a imatge i semblança de la del Palau de la Música segons l’encàrrec que l’expresident del Barça Josep Lluís Núñez va fer al mateix Millet.

Si bé la nova directiva del Palau ja s’ha afanyat a destituir Bergós del seu càrrec d’assessor jurídic i secretari de la Fundació, fonts del Futbol Club Barcelona asseguraven que la seva única funció a les assemblees de can Barça és prendre’n nota com a secretari i advocat especialista en fundacions, ja que no n’és patró i que “mai s’ha fet cap encàrrec fora de lloc”.

A més a més, Bergós va ser un dels expert consultat per la conselleria de Justícia sobre la reforma de la llei de fundacions aprovada el 2007.

Pel que fa a la seva actuació com a advocat al Palau de la Música, en una carta publicada ahir per El País que Bergós va enviar a Jordi Montull el 31 de gener del 2005, reconeix que al Palau hi havia “temes d’impossible justificació fiscal”. El text desvela les estratègies que Bergós va aconsellar per “desviar l’atenció” d’Hisenda en relació amb pagaments “que no tenien cap mena de defensa si la Inspecció hi aprofundia més”.

A la carta, Bergós hi implica també la filla de Jordi Montull, Gemma Montull, assessora a la direcció administrativa que exercia el seu pare, de la qual diu que va “preparar” (entre cometes a l’original) “tota una bateria de documents sol·licitats per la inspecció”.

A l’engany de Bergós a la inspecció que Hisenda va realitzar entre els anys 2004 i 2005 sobre els comptes del 1998-2001 hi figuren irregularitats que afecten l’empresa Ferrovial, encarregada de la remodelació del Palau, el promotor musical Alfonso Aijón, la Fundació Espai Catalunya, l’exdirectora general de la Fundació Rosa Garicano, el Sr. Castelló i “un llarg etcètera”. La inspecció es va saldar amb una sanció d’uns 48.000 euros, un “import notablement inferior al que podia haver estat”, acaba la carta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.