Societat

Sense notícies dels tres cooperants catalans a un mes del segrest

El 29 de novembre els catalans Alícia Gàmez, Albert Vilalta i Roque Pasqual van ser segrestats a Mauritània quan viatjaven en un totterreny en l'últim vehicle de la caravana  Barcelona Acció Solidària. Les últimes informacions apunten que es troben al nord de Mali

Aquest dimarts farà un mes que els tres cooperants catalans que viatjaven amb la Caravana Solidària 2009 van ser segrestats a Mauritània. Durant aquest temps l'únic que ha transcendit han estat comunicacions d'Al-Qaida reivindicant el segrest i assegurant que els tres cooperants estan bé. Encara no se sap, però, què demana a canvi de l'alliberament l'organització terrorista. Tot apunta que el director general de Tabasa-Túnels del Cadí, Albert Vilalta; la funcionària Alícia Gámez i l'empresari Roque Pascual es troben en algun punt remot i sense control del nord de Mali, d'on és impossible fugir si no es coneix el territori.

L'última notícia sobre el segrest es va conèixer aquest cap de setmana, en què ha transcendit que el govern espanyol hauria establert els primers contactes indirectes amb els segrestadors dels tres cooperants a través de la intervenció del president de Mali, Amadou Toumani Touré.

Touré ha posat a disposició del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol els funcionaris locals que més coneixen la zona nord del país, on presumiblement haurien estat traslladats Vilalta, Pascual i Gámez.

Els tres catalans formaven part d'un comboi que recorria Mauritània i viatjaven a l'últim vehicle, quan van ser assaltats. El segrest es va produir a les 19.30 hores a la carretera entre Nouadhibou i Nouakchott.

Fins al 8 de desembre no es va produir una reivindicació del segrest, que va arribar a través d'una gravació sonora difosa per la cadena Al-Jazira, i en què l'organització terrorista Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) reivindicava la seva autoria.

Un portaveu en nom d'Al-Qaida, que s'identificava com a Saleh Abu Mohammad, assenyalava en la gravació que tant Espanya com França, ja que també van reivindicar un altre segrest d'un ciutadà francès,Pierre Camatte, capturat a Mali el 25 de novembre, serien informats després sobre les "legítimes demandes dels mujahidins".

L'endemà del segrest el mateix ministre d'Interior del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va apuntar en aquest línia, tot i que la reivindicació no es va produir fins al 8 de desembre. El ministeri d'Afers Exteriors va donar credibilitat a la gravació, i fins ara no ha rebut cap nova informació, o si ho ha fet, no ha transcendit.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va assegurar la setmana passada que el govern està treballant en l'alliberament dels tres cooperants però va declinar donar informació, "per responsabilitat i eficàcia".

Tot apunta que els tres cooperants estan retinguts al nord de Mali, prop de la frontera amb Algèria. I encara que s'estiguin iniciant les primeres negociacions, no es descarta que en els pròxims dies es difongui un segon comunicat d'AQMI amb les reivindicacions per alliberar els tres catalans i el ciutadà francès Camatte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.