Societat

Sense mascaretes contra la grip nova

La majoria de farmàcies esperen aquest setembre rebre les comandes que fa mesos que van fer

Les existències de mascaretes higièniques a la majoria de farmàcies catalanes són nul·les per culpa la grip nova. N’hi ha prou de demanar-ne en qualsevol d’aquests establiments per adonar-se que, en aquests moments, és pràcticament impossible adquirir-ne un lot. Si anem a comprar-ne la resposta és quasi sempre la mateixa: “No en tenim, n’hem demanat des de fa temps però no ens han dit quan arribaran”.

A finals d’abril l’AVUI ja va advertir d’un ascens molt accentuat en les vendes d’aquest producte coincidint amb l’inici de la malaltia, que aleshores era una epidèmia focalitzada sobretot a Mèxic. Tot i així, l’alerta per la ràpida difusió del virus A(H1N1) va fer que els hospitals i Centres d’Atenció Primària del país encarreguessin grans comandes per evitar acabar les unitats de les quals disposaven. Aquesta, de fet, és una mesura protocol·lària que ja s’ha aplicat en epidèmies anteriors com, per exemple, l’epidèmia de grip aviar que va afectar el sud-est asiàtic fa tres anys. Tot plegat, però, en tan poc temps que els principals distribuïdors i productors no han pogut donar a l’abast i, en conseqüència, el col·lectiu farmacèutic s’ha quedat amb les lleixes buides.

Fonts del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona asseguren que des del principi de juliol el producte s’ha exhaurit quasi del tot. Les mateixes fonts indiquen que “és possible” que, aquest setembre, les farmàcies comencin a rebre les comandes que van fer fa mesos i que encara estan esperant.

Les mascaretes són una eina efectiva contra la grip, nova i estacional, perquè protegeixen les vies respiratòries per on el virus s’introdueix a l’organisme. Per aquest motiu, des de l’inici del brot epidèmic les autoritats sanitàries han insistit a recomar-ne l’ús per reduir els contagis. En alguns països com l’Argentina i Mèxic no és gens estrany trobar milers de ciutadans que les fan servir cada dia quan es troben en espais públics. A Catalunya, com en el conjunt de l’hemisferi nord, aquestes imatges no s’han produït de moment i, encara que el virus es difongui amb molta virulència en les properes setmanes, sembla difícil que hi hagi gaires mascaretes al carrer si cap farmàcia pot vendre’n.

Entre els farmacèutics consultats molts asseguren estar sorpresos per les consultes i demandes que reben al voltant d’aquest producte i, sobretot, pel poc temps que va passar entre les primeres notícies de la malaltia i l’exhauriment dels lots disponibles. A Catalunya, els primers a comprar-ne per la grip nova van ser persones que havien de viatjar a Mèxic i previsors que, mai més ben dit, es van voler curar en salut.

Empreses de neteja d’empreses, productors de desinfectants, homeòpates i instal·ladors de filtres d’aire condicionat... Tots venent productes diferents i tots amb un mateix punt en comú, que amb aquest brot epidèmic faran calaix. A internet no és gens difícil trobar ofertes especials, anuncis i promocions de tota mena sobre productes “antigrip”.“Aquestes càpsules augmentaran les seves defenses de forma natural”, afirma un anunci a la xarxa. En el mateix lloc web es pot comprar un lot antigripal on no hi falta res, mascareta inclosa. Un altre producte d’èxit és el sabó d’alcohol en gel que, fins i tot, podem crear a casa nostra com si d’una recepta culinària es tractés.

L’aparició d’aquest mercat contra la grip nova està prenent força aquests dies amb el final de les vacances d’estiu. Aquesta setmana moltes empreses, sobretot les que tenen més empleats, ja han començat a aplicar mesures preventives per evitar contagis massius entre els seus treballadors. Les autoritats recomanen extremar la higiene per reduir riscos i evitar el contacte físic entre persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.