Societat

Geli replica a l'OMS que Catalunya no aplicarà la vacuna contra la grip A fins que sigui segura

L'Organització Mundial de la Salut ha advertit contra l'aprovació del medicament per la via d'urgència per administrar-lo a partir del setembre. La consellera es nega a donar un calendari per evitar precipitar-se

La consellera de Salut, Marina Geli, ha reiterat des de Reus, on ha visitat diversos equipaments sanitaris, que la vacuna de la grip A s'aplicarà quan existeixin garanties sobre els seus efectes.

Geli ha assenyalat que "cal tenir tranquil·litat" i ha remarcat que quan la conselleria decideixi aplicar la vacuna serà perquè s'haurà constatat "que són eficaces i segures", per part de les agències del medicament corresponents.

Per això, no ha volgut donar un calendari i ha dit que "en les pròximes setmanes" es tindran més certeses sobre l'eficàcia i seguretat de les vacunes.

Hores abans, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) havia aconsellat aquest dijous als països que plantegin administrar ràpidament la vacuna contra la grip AH1N1 que facin una vigilància "intensa" sobre la seguretat i eficàcia del medicament.

L'OMS considera imprescindible aquesta vigilància ja que molts,  entre els alguns d'Europa i els Estats Units, plantegen aprovar la vacuna contra aquest nou virus per la via d'urgència, fet que podria obligar a suspendre alguns assajos clínics, segons un document fet públic per l'organisme.

En el text s'adverteix que "alguns efectes secundaris que apareixen rarament en els assajos clínics poden fer-se més patents quan un gran nombre de persones rep una vacuna pandèmica". Afegeix que "la pressió del temps significa que les dades clíniques en el moment en què la vacuna pandèmica sigui administrada seran inevitablement limitats. Seran necessaris més assajos sobre la seguretat i l'eficàcia després que hagi començat l'administració de la vacuna".

La recomanació de l'OMS arriba després que organismes reguladors com l'Agència Europea del Medicament i països com els Estats Units, així com nombrosos laboratoris, es plantegen desenvolupar i administrar la vacuna des del mes de setembre, abans de l'arribada de l'hivern a l'hemisferi nord, fet que implicaria reduir el procés de proves i assajos clínics.

L'OMS calculava fins ara que una vacuna contra aquest nou virus pandèmic no estaria enllestida fins al novembre si havia de passar tots els assajos clínics de rigor.

En el seu document, l'OMS detalla els pros i els contres d'accelerar l'aprovació d'aquesta vacuna, que alguns països d'Europa plantegen administrar de forma massiva o a gran part de les seves poblacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.