Societat

Alliberen l'ostatge francès segrestat per Al-Qaida a Mali

Aquest dilluns havien estat excarcerats els presos que el grup terrorista reclamava com a rescat

Pierre Camatte, l'ostatge francès segrestat a Mali per Al-Qaida al Magrib Islàmic fa gairebé tres mesos, ha estat alliberat aquest dimarts al nord-est del país africà, segons han informat fonts de les forces de seguretat de Mali.

Les mateixes fonts han indicat que Camatte està en bon estat de salut, al marge d'uns petits problemes de visió relacionats amb la seva necessitat de portar ulleres. L'alliberament s'ha produït aquesta tarda a la regió de Kidal.

La televisió estatal de Mali ha difós un comunicat deu minuts abans de les vuit del vespre, hora local, les nou a Catalunya. El text confirmava la notícia de l'alliberament i donava les gràcies  "al conjunt de persones que han intervingut per aconseguir" aquest desenllaç.

Al-Qaida al Magrib Islàmic havia llançat un ultimàtum el 20 de febrer en què amenaçava de matar el francès si no es complien les seves reivindicacions, que incloïen l'excarceració de quatre presos islamistes detinguts a Mali.

Aquests quatre activistes –dos algerians, un maurità i un de Burkina Faso– van ser posats en llibertat aquest dilluns, després d'haver estat jutjats dijous per un tribunal de Bamako que els va condemnar a nou mesos de presó, pena que ja havien complert preventivament.

Camatte, de 61 anys, va ser segrestat en un hotel de Menaka, a la regió de Gao, el 26 de novembre, tres dies abans que els tres cooperants catalans capturats a Mauritània i traslladats després a Mali.

Segons diverses fonts, el francès estava en mans de la facció més radical d'Al-Qaida al nord de Mali, dirigida per l'algerià Abu Zeid. Aquesta facció va matar al juny l'ostatge britànic Edwin Dyer després que, segons els terroristes, el Regne Unit no va accedir a les seves exigències, inclòs l'alliberament d'un islamista jordà detingut a Londres.

A més dels cooperants catalans Alícia Gámez, Roque Pascual i Albert Vilalta, Al-Qaida al Magrib Islàmic manté segrestada al nord de Mali una parella italiana, sobre la qual ha llançat un ultimàtum que venç l'1 de març.

L'últim comunicat de l'organització no feia referència als catalans, que, segons fonts de seguretat de Mali, estan en mans de la facció d'Al-Qaida dirigida per l'algerià Mokhtar Belmokhtar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.