Societat

Drama en toc de queda

L’ONU i la policia d’Haití prohibeixen circular per la capital quan es fa fosc per frenar el pillatge, mentre que Els ‘marines’ dels EUA lideren una incipient militarització dels carrers

La tragèdia provocada a Haití pel terratrèmol de fa una setmana se suma des de fa dies al drama de les milers de persones desesperades que intenten rebre assistència mèdica i aliments per sobreviure. Per acabar d’arrodonir una situació que l’ONU ha qualificat com el pitjor desastre d’origen natural amb què s’ha hagut d’enfrontar des de la seva de creació (1945), la falta d’estructures de poder està facilitant el pillatge i els enfrontaments violents que fins i tot posen en perill les persones que participen en la distribució d’ajudes.

La força de seguretat de les Nacions Unides i el cap de la Policia haitiana, Mario Andresol, van decretar ahir un toc de queda a la capital del país, Port-au-Prince, per tractar de fer front al clima d’inseguretat que es produeix especialment a les nits. Saquejadors armats aprofiten la falta de subministrament elèctric per robar en comerços i cases particulars, segons confirmaven ahir diverses fonts. Cap ciutadà que no formi part de les forces de seguretat pot transitar pels carrers a partir de les sis de la tarda.

L’actuació de les reforçades dotacions dels Cascos Blaus de l’ONU i de l’exèrcit dels Estats Units hauria de millorar l’ambient de caos que s’ha viscut a bona part del país després del moviment de terra, però fins ahir aquest restabliment de l’ordre encara no es notava a la majoria dels barris de la capital, una ciutat habitada fins dimarts passat per més de 3 milions de persones. Els marines nord-americans començaven ahir al vespre a restablir l’ordre en algunes de les avingudes de la capital.

Una part important de la població s’està desplaçant des de fa dies cap a l’aeroport internacional, on es concentren els equips d’ajuda internacional, i cap a la frontera amb la República Dominicana, un país que –segons diverses fonts– està responent amb un alt nivell de solidaritat. Avui mateix es podria celebrar a la capital dominicana una reunió amb la participació del president d’Haití, René Préval, i els representants de les principals organitzacions i països cooperants per mirar d’organitzar la col·laboració internacional. “Necessitem l’ajuda internacional, però el problema és la coordinació”, va declarar el mandatari en una entrevista amb la premsa internacional. L’ONU reclama a l’Estat espanyol que, exercint la presidència de la Unió Europea (UE), lideri la convocatòria de la conferència internacional per a la reconstrucció. La UE debat avui la tramesa de 100 milions d’euros d’ajut immediat a Haití. A banda de preparar un ajut superior, els EUA es responsabilitzen de restablir la seguretat. Barack Obama estudia la possibilitat de mobilitzar els reservistes del seu exèrcit.

Fins a 74 avions d’ajut humanitari arriben en un sol dia al saturat aeroport de Port-au-Prince. “El que farem és demanar als donants que treballin amb comitès que vam establir dins el govern”, va indicar Préval, que va establir la seu temporal del govern en una comissaria a prop de l’aeroport –sota control dels EUA–, a causa de la destrucció de diversos edificis públics, inclòs el palau presidencial.

Els membres de Metges sense Fronteres (MSF) que treballen en diversos quiròfans instal·lats a la capital d’Haití practicant les operacions quirúrgiques més urgents asseguren que mai havien mai havien vist tants ferits greus en una crisi humanitària. “Quan la població va veure que es prestava atenció mèdica a Carrefour [un dels barris de la capital], es va començar a amuntegar a l’entrada. Els pacients arriben en carretons o són transportats a coll per altres supervivents. Hi ha altres hospitals a la zona, però que ja estan desbordats de ferits i tenen un nombre limitat de personal haitià i de material”, explica un dels coordinadors de MSF a Port-au-Prince, Hans van Dillen.

Els soldats de l’ONU reparteixen els queviures sense avisar mai prèviament de l’indret on aturaran el comboi, per facilitar que el menjar arribi a més població “i evitar aldarulls”, explica el capità bolivià Marco Peña.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tret de sortida de la Copa Amèrica de Vela

barcelona

Impulsen un estudi per a l’optimització de les ràtios infermera-pacient a urgències

FIGUERES
urbanisme

Tarragona remodela el velòdrom municipal

Tarragona

Més de 120 activitats, una cinquantena d’elles musicals, per a les Festes del Tura

OLOT
Societat

Detingudes dues persones a les festes de Gràcia acusades d’un delicte d’odi i de lesions lleus

Barcelona
tradicions

Una ruta pel nucli antic recorrerà la Solsona que ha estat font d’inspiració literària

SOLSONA

La Cantada d’Havaneres clou la jornada central de la Festa Major petita

BLANES
Societat

Dos agents de la Guàrdia Urbana retirats es querellen contra Batlle

Barcelona
patrimoni

La Torre de Santa Caterina reobre amb horari ampliat a Manresa

MANRESA