Societat

La UE es reuneix d'urgència per coordinar la lluita contra la nova grip

Els ministres de Sanitat es reuneixen de forma extraordinària a Luxemburg

Els ministres de Sanitat de la Unió Europea estan reunits des d'aquest migdia de forma extraordinària a Luxemburg per intentar reforçar la cooperació en la lluita contra el brot de la grip porcina, de la qual hi ha casos confirmats en diversos Estats membres, entre altres l'Estat espanyol.

La reunió dels ministres se centrarà tant en les mesures preventives per evitar el contagi com en el diagnòstic i el tractament de la malaltia i els mecanismes de vigilància i control de l'evolució de la situació.

Una de les qüestions més polèmiques és la proposta de França que la UE suspengui els vols a Mèxic. La presidència txeca assegura que la UE no té poders per prendre aquesta decisió i que són els estats membres els que hauran d'assumir-ne la responsabilitat. Fonts diplomàtiques txeques han descartat que en el Consell de Sanitat es prengui cap decisió en aquest sentit.

La posició de Brussel·les sobre la qüestió dels viatges ha anat canviant al llarg de la setmana. Dilluns, la comissària de Sanitat, Androula Vassiliou, va dir que la seva recomanació personal era evitar viatges no essencials a les àrees d'on procedeixen els brots, fonamentalment a Mèxic. Però dimarts va rectificar i va assenyalar que restringir els viatges no tenia sentit.

En una reunió celebrada aquest dimarts entre representants de l'executiu comunitari, els Estats membres, el Centre Europeu de Prevenció de Malalties i l'Organització Mundial de la Salut van arribar a l'acord de recomanar als ciutadans que no facin viatges a les  zones afectades.

La reunió de ministres de Sanitat ha de servir per reforçar la cooperació entre els Estats membres i l'intercanvi d'informació. Els 27 consideren que la UE ja disposa de les estructures i mecanismes necessaris per fer front a la malaltia gràcies a l'experiència de la grip aviària, però volen augmentar encara més la col·laboració.

Els ministres han d'abordar també la disponibilitat d'antivirals i els terminis previstos per aconseguir elaborar una vacuna davant de la grip nova. La comissària de Sanitat es va reunir dimecres amb representants de la indústria farmacèutica per abordar  "la viabilitat i les modalitats, tant des d'un punt de vista tècnic com regulador, per produir vacunes contra el nou virus de la grip en el menor temps possible", ha informat l'executiu comunitari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.