Societat

El Nobel de física premia la recerca en comunicació per xarxa i fotografia digital

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha guardonat aquest any el científic angloamericà Charles K. Kao i els nord-americans Williard S.Boyle i George E. Smith

L'investigador Kao ha destacat pels seus avanços en comunicació òptica, mentre que a Boyle i Smith se'ls ha premiat per la invenció del dispositiu electrònic de les càmeres fotogràfiques.

Va ser Charles K. Kao (Xangai, 1933) el que, el 1996, va aconseguir fer el càlcul necessari per transmetre la llum a través de la fibra òptica, cosa que va fer possible arribar a distàncies de fins a 100 quilòmetres en lloc dels 20 quilòmetres a què es podia aspirar anteriorment. L'Acadèmia ha destacat que, gràcies al seu entusiasme, el científic va inspirar les investigacions que portarien a crear la fibra òptica superpura que constitueix el pilar de la connexió per xarxa avui en dia.

Per la seva banda, Williard S. Boyle (Canadà, 1924) i George E. Smith (Nova York, 1930) són els inventors d'una tecnologia d'imatge anomenada CCD (charge coupled device), un dispositiu que transforma la llum en senyals elèctrics i que suposa el pas de la càmera analògica a la digital.

El premi, que els serà entregat el 10 de desembre, és de deu milions de corones sueques (980.000 euros). Recordem que ahir dilluns es va atorgar el premi Nobel de medicina als nord-americans Elizabeth H. Blackburn, Carol Greider i Jack W. Szostak pels seus descobriments sobre l'envelliment de les cèl·lules i el càncer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.