Societat

La consulta de la Diagonal es blindarà contra els ‘hackers’

Dos sistemes de seguretat evitaran la manipulació del vot electrònic i la suplantació d’identitats

La consulta ciutadana electrònica sobre la reforma de l’avinguda Diagonal que es farà entre el 10 i el 16 de maig de l’any que ve es blindarà contra els atacs dels pirates informàtics. Dos sistemes de seguretat faran impossible la manipulació del vot i la suplantació de les identitats. Podran votar tots els barcelonins majors de 16 anys empadronats a data del 31 de desembre del 2009. Segons el padró municipal, tenen dret a vot 1.400.000 ciutadans.

La iniciativa pionera no es queda només en la decisió de sotmetre una reforma urbanística al parer de tots els barcelonins per primera vegada en la història de la ciutat, proposta que va sortir d’ERC, i en la participació dels immigrants. El sistema de vot electrònic que es farà servir per triar entre les tres opcions tampoc té antecedents i garantir la seva seguretat ha estat un dels requisits que CiU ha posat sobre la taula per desencallar l’aprovació de la consulta, que es farà avui a l’últim ple de l’any .

Amb el sistema de vot electrònic, dissenyat per l’ empresa barcelonina Scytl, el ciutadà podrà triar entre votar de forma presencial o fer-ho a través d’Internet. En el primer cas, ho podrà fer als punts de consulta fixos que s’instal·laran a tots els barris prèvia identificació personal. En el cas d’optar per Internet, el participant s’haurà d’identificar mitjançant tres sistemes diferents de signatura electrònica. Un cop verificada la identitat, l’elector podrà escollir l’idioma i votar una de les tres propostes –dues seran dos projectes diferenciats i la tercera, proposada també per CiU, serà el rebuig a tots dos–. El resultat de la consulta –supervisada per una mesa de seguiment formada per membres de la societat civil– no se sabrà fins a l’últim dia de la votació. Les urnes virtuals es tancaran a les deu del matí del diumenge 16 de maig i l’escrutini es farà en poc menys de dues hores.

El quart tinent d’alcalde, Ramon García-Bragado, va justificar ahir les mesures de seguretat perquè “és de preveure els atacs dels hackers” i va explicar que l’empresa encarregada d’evitar aquests atacs “és un referent mundial en consultes electròniques”. Scytl té en el seu currículum haver supervisat el vot electrònic d’eleccions de molts països europeus. També va coordinar el vot electrònic de Florida en els comicis presidencials dels EUA del 2008 que van donar la victòria a Barack Obama. El cost de tota aquesta operació segueix sent una incògnita.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.