Societat

El govern es nega a assumir cap responsabilitat pel foc d’Horta

La comissió del Parlament es tanca amb un acord sobre les 66 mesures per millorar el pla antiincendis i amb la petició de l’oposició que dimiteixin Saura, Boada i Lanau. Els sindicats, decebuts per la falta de cessaments

La comissió d’investigació de l’incendi d’Horta de Sant Joan va tancar ahir els treballs al Parlament amb la negativa del tripartit a acceptar cap mena de responsabilitat política sobre aquells fets. “No existeix relació de causalitat entre l’actuació dels responsables polítics i les conseqüències tràgiques de l’incendi”, asseguren les tres formacions del govern en les seves conclusions. Per contra, i amb la mateixa contundència amb què el tripartit defensa la cúpula d’Interior, l’oposició va insistir a reclamar la dimissió del conseller, Joan Saura, el secretari general, Joan Boada, i la directora general de Prevenció i Extinció d’Incendis, Olga Lanau, als quals responsabilitzen de les disfuncions de l’operatiu i d’amagar informació. On sí que hi va haver acord unànime va ser en el dictamen que recull 66 mesures per millorar les condicions de treball dels bombers i el pla antiincendis.

Aquest era el resultat d’un mes i mig de treballs amb 46 compareixences, bona part de les quals enmig d’una forta tensió i polèmica política. Fins al punt que, ahir mateix, abans que els diputats tanquessin els seus treballs, Saura va insistir que la comissió no ha servit “gairebé per a res”. Els grups, però, no van coincidir amb el conseller. Tots van admetre els avenços aconseguits amb les propostes que recull el dictamen final, tot i que des del tripartit s’insistís a criticar la fórmula de la comissió d’investigació.

Pel que fa les conclusions polítiques, el diputat de CiU Jordi Turull va acusar el govern de “no reconeixement i ocultació de les disfuncions” que va patir tot l’operatiu per amagar les seves responsabilitats. El popular Rafael Luna va retreure l’“arrogància” de Saura davant la comissió mentre que des del grup mixt Albert Rivera va demanar també la reprovació del conseller Baltasar.

El socialista David Pérez va negar que el govern hagués mentit i l’ecosocialista Daniel Pi va defensar la gestió de la conselleria tot i admetre la conveniència d’introduir millores, algunes de les quals, va dir, ja les havia plantejat Saura el gener passat.

També els sindicats de bombers van mostrar el desencís pel fet que la comissió es tanqués sense assumir responsabilitats, alhora que es van mostrar escèptics davant la possibilitat que les mesures aprovades s’apliquin realment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.