Societat

Els bombers es mostren "decebuts" i lamenten que no s'hagin depurat responsabilitats amb Horta

Els representants sindicals consideren que la comissió d'investigació hauria d'haver acabat amb depuracions polítiques. Critiquen que se'ls hagi deixat de banda a l'hora d'elaborar les 66 mesures per millorar la prevenció i extinció d'incendis

Representants sindicals dels Bombers de la Generalitat s'han mostrat aquest dijous "decebuts" amb el final dels treballs de la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan del passat mes de juliol, on van morir cinc membres del cos.

Els sindicats han lamentat no haver pogut participar en l'elaboració de les mesures concretes que han pactat els grups i creuen que els treballs de la comissió haurien d'haver acabat amb la depuració de responsabilitats polítiques, tal com demanaven els partits de l'oposició. Sobre les mesures concretes, han dit que les estudiaran, però han expressat el seu temor que no tinguin "l'efecte desitjat" si "es valora més el preu econòmic".

El responsable de Bombers de la Generalitat de la UGT, Antonio del Rio, s'ha mostrat "decebut" amb el fet que "no s'hagin depurat responsabilitats". "No oblidem que l'objectiu d'aquesta comissió era depurar responsabilitats polítics perquè accidents semblants no es tornin a produir", ha remarcat, tot recordant que "la culpabilitat es determina en els processos judicials, però les responsabilitats en l'exercici de les funcions".

Sobre les 66 mesures concretes que s'aprovaran en el proper ple i que han estat consensuades per tots els grups parlamentaris, també s'ha mostrat "sorprès i decebut" pel fet de "no haver pogut participar" en la seva elaboració. Ara, ha dit, les hauran d'estudiar.

Per la seva banda, el responsable sindical dels Bombers de CCOO, Jaume Martí, ha dit que estudiaran les mesures, tot i que ha retret als partits que no els hagin permès participar en la seva preparació. "Els grups han decidit que eren correctes, ja veurem si ho són i si s'apliquen o no", ha dit. Martí ha mostrat la seva "por" que "si les mesures es valoren més pel pes econòmic, segurament la majoria no tindran l'efecte desitjat".

En nom de CATAC ha valorat el final dels treballs de la comissió Joan Carles Cerdán, responsable de la sectorial de Bombers, també ha lamentat que les propostes no hagin estat lliurades abans al cos de bombers i creu que els càrrecs polítics "haurien d'haver assumit la seva responsabilitat, que per això el poble català els paga".

UGT posa els càrrecs a disposició
D'altra banda, Antonio del Rio ha anunciat que els representants de bombers d'UGT posaran els seus càrrecs a disposició dels afiliats del cos de Bombers perquè consideren que han "d'assumir responsabilitats per ser coneixedors de la deriva i les inèrcies de treball que poden tenir com a conseqüència accidents greus". "Ja que amb el nostre exercici sindical i amb les nostres denúncies no hem estat capaços d'aturar aquesta situació, creiem que hem de posar els nostres càrrecs a disposició del cos de bombers", ha dit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.