Societat

Els grups parlamentaris donen sentit a la comissió d'investigació d'Horta amb l'acord de 66 mesures concretes

Són recomanacions per millorar la prevenció i l'extinció d'incendis. Les discrepàncies s'han mantingut en les responsabilitats polítiques. CiU i PP han demanat el cessament de Saura, Boada i Lanau, petició rebutjada pel tripartit

Acord tènics, desacords polítics. Els sis grups parlamentaris representats en la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan consideren que s'ha donat "sentit" a la mateixa en aprovar en l'última sessió i "per unanimitat" 66 paquets de mesures concretes per millorar la prevenció i l'extinció d'incendis. El desacord s'ha mantingut en la responsabilitat política, ja que CiU, PP i Ciutadans han demanat al president de la Generalitat, José Montilla, que cessi o reprovi el conseller d'Interior, Joan Saura, el secretari d'Interior, Joan Boada, i la directora general d'Extinció d'Incendis, Olga Lanau.

Aquesta petició, però, ha estat rebutjada gràcies als vots contraris dels grups que formen el tripartit, PSC, ERC i ICV-EUiA. Així, el tripartit ha utilitzat la seva majoria per avalar unes conclusions en les quals es fa certa autocrítica però que deixen clar que "no existeixen responsabilitats polítiques sobre els fets investigats" i que no hi ha "relació de causalitat" entre els responsables polítics i les "conseqüències tràgiques de l'incendi".

De fet, el tripartit ha negat que cap conseller hagués mentit si no que "van donar la informació que tenien en aquell moment" i que quan aquesta es va contradir "van rectificar".

Durant les intervencions dels portaveus de tots els partits hi ha hagut un missatge unitari pel que fa al reconeixement a la feina que han fet els Bombers i els Agents Rurals i al record per als cinc bombers de GRAF-Lleida morts en l'incendi.

Entres les mesures aprovades hi ha actualitzar els protocols d'actuació dels Bombers, sobretot pel que fa "a la comunicació i coordinació de les unitats actuants i a la presa de decisions, per millorar la seguretat de les unitats durant la seva actuació". També s'ha pactat disposar d'helicòpters amb càmeres incorporades i amb seguiment GPS, i incrementar el nombre d'efectius equipats per al rescat i augmentar el nombre de terminals GPS perquè tots els bombers en puguin disposar d'un.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.