Societat

Hereu, abans i després

L’oposició demana caps i impugnacions pels errors i la consulta de la Diagonal es converteix en la primera gran brega de precampanya

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va complir ahir quatre mesos de control i centralitat de l’agenda política municipal des que va llançar la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern el 13 de gener i va descol·locar tota l’oposició. Als Jocs, més tard que aviat, l’equip de govern hi va afegir la reforma de la Diagonal i un devessall de propaganda amb aliats empresarials i ciutadans.

Però tot plegat se n’ha anat en orris: als passadissos de l’Ajuntament ja es dóna per segura la victòria de l’opció C i no falta l’autocrítica des dels seients de l’equip de govern per un element tan simple i en principi innocu com el funcionament informàtic de la consulta per a la reforma de l’avinguda, en la qual han votat 93.882 persones en tres dies (6,7%). Ahir el president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, va poder votar a la vuitena vegada en un segon punt de votació perquè el primer li donava error. Hereu, que dimarts encara confiava en les dues empreses, Indra i Scytl, com a “responsables de processos de democràcia participativa a tot Europa”, ha encarregat un informe complet que inclogui assumpció de responsabilitats tècniques.

Però l’oposició ha vist l’oportunitat de recuperar el temps perdut i ahir ja es va llançar en tromba contra el govern en minoria del PSC i ICV-EUiA demanant dimissions al més alt nivell, com van fer Trias (CiU) i Jordi Portabella (ERC), o obrint la porta a la impugnació dels resultats de la consulta un cop es coneguin dilluns de manera definitiva, com va fer Alberto Fernández (PP).

La brega política s’ha obert com un meló i esclatarà avui en una comissió extraordinària de presidència que s’ha convocat amb un únic punt de l’ordre del dia: la consulta de la Diagonal. Fonts de l’equip de govern sostenen que el quart tinent d’alcalde, Ramon Garcia-Bragado, evitarà el cos a cos com a responsable del procés. Però la dinàmica que s’engega, amb comissions la setmana que ve en què l’oposició pot derrotar l’equip de govern i el ple del divendres 28, auguren una intervenció més dura del primer tinent d’alcalde, Carles Martí. El que Hereu descarta és la impugnació de la consulta... perquè guanyarà la C.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.