Societat

La UE enllesteix la milionària multa al Segarra-Garrigues

Brussel·les insisteix que les zones de regadiu del canal perjudiquen els ocells de secà

La multa al canal Segarra-Garrigues que està enllestint la Unió Europea (UE) podria ser de centenars de milers d’euros per cada dia de reg. La ministra espanyola de Medi Ambient, Elena Espinosa, va córrer ahir a intentar apagar l’incendi reunint-se d’urgència amb el comissari europeu Stavros Dimas, que vol prendre la decisió de si s’ha de seguir endavant o no amb les sancions el 22 de juliol. Brussel·les compta d’enviar dimecres de la setmana que ve l’última carta d’avís al govern espanyol, abans de demanar al Tribunal de Luxemburg que el sancioni.

Espinosa i Dimas van acordar que en els pròxims dies se celebrarà una reunió a nivell tècnic per discutir l’ampliació de les zones d’especial protecció de les aus (ZEPA) i l’estudi d’avaluació de l’impacte mediambiental que, amb la sentència de la justícia europea a la mà, exigeix el comissari. La ministra va assegurar que, mentrestant, Dimas congela el procediment d’infracció i dóna temps al seu govern. Fonts de la Comissió Europea, però, van alertar que seguiran endavant el procés per multar l’Estat.

La inauguració del canal ha esclatat com una bomba a Brussel·les, on ha irritat la Comissió Europea, que s’ho ha pres com una provocació, però ahir Espinosa va negar que Dimas li fes cap retret. Ben al contrari, fins i tot va explicar que la va felicitar per “l’esforç enorme” fet fins ara pel govern espanyol. La portaveu de Medi Ambient de la Comissió, Barbara Helfferich, per contra, va advertir que Dimas pensa demanar una multa de “centenars de milers d’euros per dia” mentre no se suspengui el reg. “Estem parlant d’una quantitat substancial de diners”, la sanció “ha de ser significativa per pressionar suficientment”, va defensar Helfferich. ‘El govern espanyol no ha fet res que ens convenci, així que seguirem el procediment d’infracció’, va afegir. Grècia és, de moment, l’únic Estat membre sancionat econòmicament per haver vulnerat la legislació mediambiental. L’ampliació de la zona de regadiu que implica el canal deixarà sense hàbitat diverses espècies d’ocells de secà al llarg del seu recorregut, per això la UE sanciona l’Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.