El mil·lenni 10
La primera nena del segle XXI viu a Cerdanyola, té mòbil, ordinador, predilecció per les ‘mates' i de gran somia ser cuinera
“Quan jo sigui adulta el món serà com ara, en canvi el 3000, es mouran amb cotxes voladors”
El segle XXI es va posar en marxa 20 segons després de la mitja nit del primer dia de gener del 2001. En aquell moment va venir al món a l'Hospital General de Catalunya, Paula Parra Borràs, la nena que es va convertir en la primera catalana del segon mil·lenni i, de retruc, la primera ciutadana de l'Estat.
La Paula va fer ahir deu anys, una dècada on la
societat que li ha tocat viure ha evolucionat molt. Pocs nens que aquell 2001 van fer els deu anys veien com un element quotidià el telèfon mòbil o l'ordinador personal. En canvi, la Paula viu ja plenament integrada en l'era tecnològica: “Tinc telèfon mòbil per si mai he de trucar la mare, i tinc ordinador per
jugar-hi”, explica. No tot és oci, també s'aplica a l'aula on, si ha de triar, escull les matemàtiques.
El seu naixement va ser un esdeveniment, perquè no sempre es pot posar nom i cognom a l'inici d'una nova era. “Va sortir a tots els mitjans, tant que el nostre fill gran el primer cop que la va veure va ser per la tele”, explica en José Luis, el pare de la Paula. El setge mediàtic sobre la família va ser molt intens. “Vam dir que no a Ana Rosa Quintana”, recorda satisfeta la mare, la Montserrat, que va parir a la vuitena campanada d'aquella nit de Cap d'Any i amb la complicació afegida d'una cama enguixada.
“Que no es fongui el gel”
La seva filla viu en el món de la tecnologia, però viu també en una societat que contempla amb preocupació la degradació del planeta. Perquè la dècada de la Paula ha estat la de l'abundància, però també la del protocol de Kyoto i la dels informes dels experts de l'ONU que han posat damunt la taula l'evidència científica del canvi climàtic. “Hem de reciclar, perquè sinó es fondrà el gel...”, explica amb les paraules d'una nena que ha interioritzat l'alerta mediambiental planetària.
La Paula veu el seu futur davant uns fogons. “Vull ser cuinera”, afirma. Quan se li pregunta com haurà canviat el món quan ella sigui gran, no s'emociona i respon que, “serà igual que ara”. Però quan se li demana que imagini el futur de veritat, el tercer mil·lenni, somriu i s'esplaia: “La gent anirà amb cotxes voladors i hi haurà una nova Cerdanyola, on visc, que flotarà en l'aire damunt la que hi ha ara”.
El seu present és, però, més real i inevitablement multicultural. “M'agrada menjar kebabs, són molt bons!”, explica assumint com a fet quotidià aquest entrepà exquisit arribat de terres llunyanes. Fa deu anys menjar-lo aquí era una raresa, qualsevol nen hauria arrufat el nas, avui la raresa és no acceptar la societat multicultural com una realitat consolidada i viva al carrer.
Mas i el seu barber ja eren notícia
El 2 de gener del 2001, l'Avui va entrevistar el conseller Artur Mas i el va retratar al barber. És el mateix senyor Juan que el passat 28-N el va afaitar, poques hores abans que les urnes fessin Mas president.
Quan la llum baixava un 4% al rebut
Els ciutadans van estrenar mil·lenni amb la bona notícia de la rebaixa del 4% del rebut de la llum per a les factures del 2001. Eren temps de bonança. Per al 2011, el rebut puja un 9,8%. Són temps de crisi.