Societat

espot

La Generalitat assumeix el control de les estacions d'Espot i Portainé

Fins ara les gestionava una societat privada sota tutela pública

L'entrada recent de capital andorrà a Gran Pallars no ha aconseguit redreçar la situació

El govern de la Generalitat ha decidit posar fi a la fórmula de gestió mixta pública i privada que el tripartit intentava tirar endavant a les dos principals estacions d'esquí del Pallars Sobirà, Espot i Portainé. Les dues estacions passaran ser gestionades ara per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), empresa pública que ja gestiona les estacions de la Molina i de la Vall de Núria.

Espot i Portainé van fer fallida el 2006 i el 2007 i se les va quedar el principal creditor, l'Institut Catalans de Finances (ICF) de la Generalitat. El govern va decidir llavors una fórmula mixta per redreçar-les: adjudicar-les a un grup privat sota la tutela d'un programa d'inversions públic i privat que aconseguís fer-les rendibles en el futur i tornar-les a mans cent per cent privades. Les dues estacions es van adjudicar a Gran Pallars, una societat formada per petits empresaris de la zona i ajuntaments del Pallars Sobirà, i el govern va fer aprovar en el plec de condicions una sèrie d'inversions anuals en telecadires i altres millores que s'havien de fer durant els anys següents.

El desembre del 2009, la situació econòmica de Gran Pallars havia empitjorat i l'empresari andorrà Joan Viladomat en va assumir el control a través de l'empresa Pas Grau Internacional. La família Viladomat és una de les grans famílies de l'esquí andorrà, principal accionista de Grandvalira, i la seva entrada al Pallars va generar unes expectatives sobre el futur d'altres estacions catalanes en situació delicada que finalment no han tingut continuïtat. Viladomat va entrar amb una ampliació de capital de 300.000 euros i un programa d'inversions pactats amb la Generalitat que ara ha quedat suspès.

Amb la compra de les estacions pallareses, que es va formalitzar ahir, FGC gestionarà ara totes dues estacions. En el cas de Portainé haurà d'esperar a l'abril del 2012, any en què acabarà el contracte vigent amb Gran Pallars. En la compra també s'inclou l'alberg de Rialb i l'hotel Portainé 2000.

Ferrocarrils de la Generalitat gestionava des de feia dècades l'estació de la Vall de Núria, però arran de la crisi del sector de l'esquí de la dècada passada 2000 es va quedar també amb l'estació de la Molina.

LA XIFRA

8
milions
és el preu pagat pel govern el 2006 i el 2007 per les estacions d'Espot (4,5 milions) i Portainé (3,5 milions)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.