Societat

L'Estat no compleix en serveis socials

L'assignació de l'Estat a programes socials a Catalunya s'ha reduït un 88,2% en cinc anys

La Generalitat està assumint un 82% de la llei de la dependència, en lloc del 50%

S'han presentat 572.768 sol·licituds de valoració a la llei de la dependència

L'informe sobre l'estat dels serveis socials a Catalunya 2016, que ahir va passar pel Consell de Govern i que s'enviarà al Parlament, constata que l'assignació de l'Estat per a programes socials a Catalunya s'ha reduït un 88,2% en el període 2011-2015. Aquesta reducció ha afectat programes que es cofinançaven amb l'Estat i que beneficiaven persones grans, famílies, joves, persones amb discapacitat o el procés d'integració de la immigració, per exemple, però el cas de la llei de la dependència es manté com a paradigmàtic. En la creació de la llei d'atenció a les persones dependents es va marcar que el finançament havia de ser al 50% entre l'Estat i el govern català, però l'any passat la Generalitat en va assumir un 82%, mentre que l'Estat ho va fer només en un 18%.

L'informe, que és de caràcter anual, tal com marca la llei catalana de serveis socials, constata que, tot i que la legislació estableix clarament la necessitat d'anar a parts iguals entre les dues administracions, cada any s'accentuen les diferències i Catalunya va assumint més pes del finançament dels ajuts econòmics i els serveis per a les persones amb dependència. Així, mentre que l'any 2011 l'aportació de l'Estat per a la dependència era d'un 23%, aquesta s'ha anat retallant fins a significar l'any passat un 18%.

Pel que fa a altres programes que han perdut el cofinançament de l'Estat des del 2008, destaquen el pla d'acció per a persones grans, el pla de voluntariat, els ajuts de suport a famílies en situacions especials, el suport a la conciliació de la vida familiar i la laboral, i també programes específics per a dones o per a l'emancipació dels joves. També s'ha vist afectat, segons recull l'informe, el pla d'acció per a les persones amb discapacitat, el fons d'acollida i integració per al col·lectiu d'immigrants, a més del programa d'atenció per a menors immigrants no acompanyats (Meina).

Entre les dades que recull l'informe, destaca que, l'any passat, el pressupost del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a programes de serveis socials va ser de més d'1,8 milions d'euros, tot i que se n'hi van acabar destinant una mica més de 2 milions. Això va representar un 8,41% del pressupost executat de la Generalitat.

Per aquest 2016, les grans partides són per a dependència, infància i lluita contra la pobresa. Estan pressupostats 1.409 milions per finançar el programa de promoció de l'autonomia personal; 205,6 milions per a l'atenció de la infància i l'adolescència en risc, i 196,8 per a accions d'inclusió social i lluita contra la pobresa. En partides més petites hi ha 18,7 milions per a suport a les famílies i 10 milions per a atenció a persones amb discapacitat.

La realitat sociodemogràfica del país evidencia un envelliment: el 2014 hi havia 115 persones de més de 65 anys per cada 100 que eren menors de 15. Pel que fa a persones amb discapacitat, l'any passat afectava gairebé 7 de cada 100 persones. Això es concreta en la necessitat de reforçar la llei de la dependència: l'informe detalla que s'han presentat 572.768 sol·licituds de valoració i 245.812 de revisió de valoració de grau. El resultat és que dues terceres parts corresponen a situacions de dependència severa i gran dependència.

La pobresa energètica va lligada a una mala salut

La pobresa energètica va vinculada a passar fred, a una mala alimentació i també, a conseqüència de les dues coses, a problemes de salut . Així ho indica l'informe Pobresa i privació de subministraments bàsics. Pobresa energètica a Catalunya, una qüestió d'ingressos, elaborat per les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i que s'ha fet públic coincidint amb la celebració avui i demà a Sabadell del primer Congrés de Pobresa Energètica. Entre les malalties físiques vinculades a la pobresa energètica destaquen les cardíaques, les immunològiques, les reumàtiques i les respiratòries, però també les mentals, recull l'informe, que també assenyala, en el cas dels infants, que viure en llars amb problemes energètics s'associa amb un 30% més de probabilitats d'ingrés hospitalari.

Les dificultats per fer front al pagament dels rebuts de subministraments bàsics comporten als afectats des de problemes d'ansietat i depressió, fins a “un deteriorament de l'alimentació”, ja que es redueix la despesa en menjar per poder pagar la llum, l'aigua o el gas. Un intent d'estalvi que alhora va vinculat a l'obesitat.

Arran d'aquest plantejament, l'ECAS reclama “polítiques preventives que comencin per garantir uns ingressos mínims a tota la població”, però també l'impuls, a llarg termini, “d'un debat sobre quin model de gestió de l'energia és necessari per garantir el dret a l'habitatge i als subministraments bàsics”. Les entitats també troben necessari que se simplifiquin els tràmits per accedir als ajuts del fons solidari contra la pobresa energètica i un bo social millorat aplicat a les despeses fixes dels subministraments.

Amb dades contundents sobre la taula, com ara que un 8,7% dels catalans no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada i que un 6,8% paguen amb retard les factures d'aigua, llum o gas, segons l'Idescat, ajuntaments, entitats i experts debatran avui i demà com es pot lluitar contra la pobresa energètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona