Societat

Pressió perquè el pressupost inclogui la renda garantida

Moviments socials, entitats i sindicats reclamen que la prestació contra la pobresa es posi en marxa el maig de l'any vinent

JxSí i l'oposició discrepen encara de la quantitat econòmica de l'ajuda

Amb el lema Rescatem les persones una trentena de representants de moviments i entitats socials, sindicats i partits polítics es van plantar ahir davant de les portes del Parlament per reivindicar que el pressupost de la Generalitat per al 2017 inclogui la renda garantida de ciutadania. L'acció va ser un cop de força dels promotors de la renda garantida, que reconeixen que han fet molt de camí –la iniciativa legislativa popular (ILP) es va aprovar el març del 2014 en el ple del Parlament– i volen concreció i, per tant, calendari i dotació econòmica.

La proposta de la comissió promotora de la ILP de la renda garantida és que la prestació sigui de 664 euros en 12 pagues i que la resta de membres de la unitat familiar que hi tenen dret en rebin el 50%. Pel que fa a terminis, demanen que es comenci a pagar l'1 de maig de l'any vinent, no sencera, però sí el 90%. I que amb un any s'assoleixi el 100%. “Només si hi ha diners per a una renda que tregui les famílies de la pobresa podrem dir que tenim un pressupost social”, va manifestar el portaveu de la comissió promotora, Diosdado Toledano, que va advertir que “amb la desigualtat s'està destruint no només les famílies, sinó també la societat”.

Calendari i mesures de pressió. Els defensors de la renda garantida han convocat una mobilització per al 19 de novembre i també una vaga de fam que començarà a la plaça de Sant Jaume tres dies abans del primer ple de debat del pressupost. La idea és acabar la vaga de fam amb una concentració davant del Parlament coincidint amb el final dels dies de ple.

Prevista a l'Estatut

Toledano va recordar que la renda garantida està recollida a l'Estatut i que, a més, diferents realitats els donen suport, com ara que el ple del Parlament ha aprovat per unanimitat una resolució per la qual es compromet a posar-la en marxa durant el 2017. Precisament ahir van tenir el suport en la roda de premsa de membres de CSQP, el PSC, ICV, Podem, EUiA i la CUP, que estan d'acord amb els plantejaments del grup promotor. Toledano va lamentar l'absència de JxSí, de qui va criticar que “té una posició molt tancada” en la ponència parlamentària, ja que fins ara la seva proposta era d'una prestació de 500 euros en 12 pagues, amb una renda complementària de 150 euros vinculada a un pla d'inserció laboral o d'inclusió social.

Fonts de JxSí van lamentar ahir a la tarda l'actitud de la comissió promotora, perquè van assegurar que havien acordat que demà aportarien una nova proposta econòmica a la reunió de la ponència. “Hem fet una bona feina arribant a acords per pactar un model de prestació de consens i hem de fer un nou esforç tots per acordar la part econòmica”, van declarar les mateixes fonts, que van advertir que “ha de ser una proposta que es pugui complir”.

Entre els moviments que donen suport a la renda garantida hi ha la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, La Marea Groga, assemblees d'aturats, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, el Casal dels Infants i la Marea Turquesa, que es va queixar de l'excés de retirades de tuteles d'infants que fa la Generalitat.

LES FRASES

Només si hi ha una partida per a la renda garantida podem dir que és un pressupost social
Diosdado Toledano
membre comissió promotora ilp per la renda garantida
És ara que cal afrontar la pobresa, i la ILP de la renda garantida és l'orgull de la força de la gent
Núria Carrera
col·legi oficial de treball social de catalunya
La renda garantida no és cap pedaç, sinó un canvi estructural per superar la pobresa de les famílies
Carlos Macías
plataforma afectats per la hipoteca (PAH)
Necessitem una aposta per l'educació per compensar les desigualtats i per abolir la pobresa
Rosa Cañadell
assemblea Groga


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.