La pandèmia s’accelera
Més de 12 milions de persones s’han contagiat i la pandèmia continua expandint-se
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghbreyesus, ho va advertir aquest dimarts: “La pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 s’està accelerant, com ho demostra el recent nombre de casos diaris”. Efectivament, al món, des que va començar la pandèmia al gener, ja s’han encomanat de la Covid-19 més de dotze milions de persones, més de mig milió de les quals han mort. Les xifres, que tothom reconeix que són molt més altes dels registres oficials fan feredat. Per exemple, durant el cap de setmana es van contagiar més de 400.000 persones a tot el món, les mateixes que ho van fer durant els tres primers mesos de la pandèmia.
L’OMS destaca, però, que s’ha aconseguit reduir la mortalitat de la malaltia, del 5% inicial al 4,5% actual, gràcies, sobretot, a l’esforç de molts països en el tractament dels malalts més greus. L’organització que vetlla per la salut mundial destaca, però, que les mateixes xifres mostren que no s’ha arribat al pic de la pandèmia, amb un ritme d’uns 200.000 nous casos diaris i unes 5.000 morts també cada dia.
El focus americà
La pandèmia ara està afectant principalment tot el continent americà, amb els Estats Units, el Brasil, el Perú, Xile i Mèxic al capdavant. Els EUA van superar ahir els tres milions de contagiats amb més de 135.000 morts, mentre que al Brasil la xifra s’enfila fins als gairebé un milió set-cents mil malalts i cap a setanta mil morts. La resta de països voregen els 300.000 infectats amb més de cinquanta mil víctimes mortals.
Al Brasil, el president negacionista, Jair Bolsonaro, malalt de Covid-19 i en quarantena a Brasília des de dimarts, va anunciar ahir, davant les fortes crítiques de l’oposició, que vetava una llei per protegir la població indígena del país de la pandèmia.
Rebrots a Europa
A les autoritats sanitàries mundials preocupen, sobretot, els rebrots que s’estan donant en llocs on es creia superada la pandèmia, com ara l’Estat Espanyol mateix –amb puntes a Catalunya, Galícia, el País Basc i Múrcia–, a Austràlia –on s’ha confinat els habitants de Melbourne– i als Balcans.
En aquesta part del continent europeu, el repunt de casos més extrem es viu a Sèrbia, on el govern va decidir ahir a la nit declarar un toc de queda general per al cap de setmana a l’àrea metropolitana de Belgrad. L’anunci va desencadenar una onada de protestes immeditada que la policia sèrbia va aturar amb nombroses detencions i una actuació contundent que va provocar almenys una seixantena de ferits.
A Romania i a Bulgària les xifres de nous contagis han tornat als nivells del pic de la pandèmia de l’abril, després d’un clima d’excessiva relaxació de la població i els polítics els últims dies. També hi ha hagut rebrots en altres països de la zona, com ara a la turística Croàcia, a Bòsnia, Montenegro i també més al sud, a Grècia, bàsicament importats, segons el govern grec.
Per l’aire
En aquest ambient pessimista, l’OMS s’ha mostrat oberta a “l’evidència emergent” que el SARS-CoV-2 es pugui transmetre per l’aire. L’experta de l’OMS, Benedetta Allegranzi, ha recordat els estudis sobre aquesta qüestió que s’han fet i s’estan fent, la majoria dels quals conclouen que el coronavirus es transmet fàcilment per l’aire però que ho fa, sobretot, en escenaris molt específics, “com ara ambients tancats i pocs ventilats i amb molta gent”.
Una OMS que viu sota l’amenaça dels EUA de sortir-ne, la qual cosa suposarà una important reducció del pressupost de l’organització. Una retirada que es faria efectiva el 6 de juliol de l’any vinent, perquè, segons el secretari d’Estat Mike Pompeu, “l’OMS ha estat històricament incompetent”.