Societat

Cambrils

205.000 euros per lluitar contra el ‘top manta'

Al juliol es van decomissar 2.700 objectes falsificats a Cambrils

Combatre la venda ambulant il·legal té un cost per a l'Ajuntament de Cambrils de 205.000 euros cada estiu, segons consta en un informe municipal. Tots els agents de la policia local dediquen una part de la jornada a perseguir els venedors del top manta, els quals obtenen més de 4.300 euros mensuals amb aquesta activitat.

El top manta és “una conseqüència de l'existència de bosses de pobresa, de la immigració i d'un entramat socioeconòmic que en treu profit”, segons el cap de la policia local en funcions, Josep Muñoz. El sistema de venda il·legal s'ha anat perfeccionant i, segons l'informe, engloba tres figures: el venedor, els que reposen les peces i van amb motxilles, i els guaites. Aquests darrers es mouen amb bicicleta i avisen per telèfon de la presència policial. Quan arriba la policia, comença una fugida que “és perillosa perquè posen en perill la vida de gent innocent que passa per allà”. De fet, aquestes escapades ja han provocat diversos ferits a Cambrils, ja que suposen un greu perill quan envaeixen el carril bici.

El fenomen va “a l'alça”, i les imitacions tèxtils han assolit un “alt grau de perfecció”. Es confeccionen fora de Cambrils i formen part d'un “entramat mafiós que resideix a Xangai, Hong Kong o Dubai”. Només durant el mes passat es van requisar 2.691 objectes. La plantilla completa de la policia local dedica un 15% de la jornada als venedors. La seva actuació n'ha reduït la presència a la zona més comercial de Cambrils, però als passeigs propers a Salou i Mont-roig estan “perdent la guerra”, segons va explicar l'alcalde en funcions, Joan Mas.

Josep Muñoz assegura: “Tot això supera els ajuntaments i les policies locals, que fan una feina de primera línia i contra l'últim esglaó de la cadena. L'arrel del problema és la immigració il·legal permesa amb targeta sanitària i sense permís de feina”. Així, els venedors només poden optar per treballar al camp nou hores diàries per guanyar 25 euros, o aconseguir-ne 140 si no s'és gaire ambiciós. Muñoz explica, però, que un subsaharià detingut aquesta setmana a Cambrils duia a sobre 2.200 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.