Societat

El TSJC condemna l'Ajuntament de Barcelona a pagar 2.900€ per la caiguda d'un vianant en una claveguera

Pel Tribunal, l'Ajuntament és responsable de garantir la seguritat de la claveguera, que no tenia reixa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l'Ajuntament de Barcelona a indemnitzar amb 2.928 euros la dona d'un home, ja mort, que el 2002 va resultar lesionat després de caure dins d'una claveguera del districte de Sant Martí que no tenia la corresponent reixa de protecció.

L'incident es va produir el 7 de juliol del 2002, quan Jordi T.R. caminava per la plaça de la Palmera del districte barceloní de Sant Martí. Al girar la cantonada, no es va adonar que una claveguera estava oberta i va introduir les dues cames dins, patint diverses contusions i un esquinç en el peu dret.

L'afectat va ser traslladat a l'Hospital del Mar de Barcelona per ser atès de les seves lesions, que [el van obligar a romandre dos mesos de baixa laboral. Segons la sentència, l'àrea de manteniment i serveis del consistori va tenir coneixement de la falta de reixeta el 18 de juliol de 2002, mitjançant una petició urgent de la Guàrdia Urbana, i va realitzar la reposició pocs dies després, el 24 de juliol.

Jordi T.R. considerava que l'Ajuntament de Barcelona tenia l'obligació d'indemnizar-lo perquè va ometre "el seu deure de mantenir la via pública correctament", tot i que el consistori va al·legar que "l'única causa de la caiguda va ser la pròpia conducta del recurrent", ja que "la via pública es trobava en perfecte estat".

Segons l'ajuntament, l'afectat "podia haver advertit l'absència de la reixa i haver sortejat fàcilment l'obstacle", ja que "era veí de la zona i perfectament coneixedor de l'existència de les esmentades reixes".

A més, la claveguera està situada molt a prop de la paret, "la qual cosa, donat l'amplada de la vorera, fa difícil pensar que Jordi T.R. efectués un gir en l'esmentada cantonada per un traçat tan inusual i no per la trajectòria que podria considerar-se normal, en què sí hi havia reixeta".

El TSJC, per part seva, considera acreditada la caiguda d'acord amb un informe de la Guàrdia Urbana en què es fa constar que una patrulla va contactar el 7 de juliol de 2002 amb l'afectat a la plaça de la Palmera, on els va explicar l'accident que havia patit.

El tribunal català assenyala també que el fet que es tracti d'una claveguera pròxima a la paret no fa desaparèixer el risc, "sinó tot al contrari, ja que estant pròxima a la paret, si un vianant dobla la cantonada no s'adona de la inexistència de la reixeta".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.