Societat

Perilla el traçat de la L9 entre Lesseps i Zona Universitària

Els tècnics d’Obres Públiques confirmen el tram entre Sagrera Meridiana i Lesseps

La línia 9 és una caixa de sorpreses. Gairebé vuit anys després de la col·locació de la primera pedra de la línia encara no està definit el traçat en el tram central.

El departament d’Obres Públiques i Política Territorial continua fent prospeccions geològiques entre la plaça Lesseps i Zona Universitària per determinar si hi ha un traçat tècnicament més fiable i segur que l’actual. En canvi, ja es pot assegurar que el traçat del mateix tram central entre Sagrera Meridiana i Lesseps serà pràcticament el mateix que el planejat anteriorment.

El responsable d’obres subterrànies del govern, Jordi Jubany, va explicar a l’AVUI que la zona de Sarrià i el carrer Manel Girona –a l’alçada de la Politècnica– és “la part més conflictiva” geològicament parlant. Per evitar sorpreses en les últimes setmanes l’equip que dirigeix Jubany ha intensificat la campanya de sondejos en aquesta zona de la ciutat per tal de conèixer més a fons les falles geològiques que hi ha.

Edificis fora de perill
El possible canvi de traçat no té res a veure amb la seguretat dels edificis situats sobre el tram ja que en aquesta zona el túnel transcorrerà a més de 60 metres de profunditat. En cas que hi hagués algun moviment de terres és pràcticament impossible que arribin a nivell de superfície o als fonaments dels edificis.

“Més que res és veure si podem millorar el recorregut”, assegura Jubany, que no s’atreveix a aventurar si hi haurà canvi d’ubicació d’alguna d’aquestes estacions.
On ja està descartat totalment un canvi de traçat és a la primera part del tram central, entre Sagrera-Meridiana i plaça Lesseps.

Jubany indica que hi haurà “alguna variació de metres per evitar passar per sota d’una falla”, però que les estacions del tram, moltes de les quals ja tenen els pous d’accés totalment construïts no canviaran d’ubicació.

Un terreny desconegut
El tram central de la que serà una de les línies de metro més llargues d’Europa està portant de corcoll els responsables d’Obres Públiques. La gran profunditat a què estarà situat el túnel –80 metres en alguns llocs– i la falta de coneixement del terreny fan que encara no sigui possible parlar d’una data de començament de les obres en aquest tram.

El principal problema és que, al contrari que a la zona de l’Eixample, a la part muntanyosa de Barcelona no s’hi ha construït cap túnel transversal. L’única experiència a la zona és el soterrament de la línia del Vallès de Ferrocarrils, entre Muntaner i Sarrià, el 1953.

A banda de poder acabar el tram central en un termini raonable –es parla de l’any 2013–, el departament dirigit per Joaquim Nadal haurà de decidir aviat el traçat definitiu del tram ja que aquesta setmana arrenca la tuneladora que excavarà aquest túnel.

L’aparell, que és el que es va fer servir per excavar la zona de roca dura entre les futures estacions de Can Zam i Bon Pastor, començarà a engolir terra al Macropou de Sagrera per fer via cap a Meridiana. A partir d’aquesta estació, on hi haurà situat un gran intercanviador amb quatre línies de metro i dues de Rodalies, la tuneladora ja entrarà sense aturar-se al tram central de la línia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Collboni demana corresponsabilitat al Govern i a l’Estat arran del suïcidi de dues germanes

Barcelona
serveis

Mataró torna a activar el servei dels serenos a les nits fins a l’octubre

Mataró

Nous espais d’ombra artificial per fer front a les onades de calor

banyoles
medi ambient

Vilassar de Mar instal·la plaques solars a cinc equipaments municipals

Vilassar de mar

Queixes pel cablejat telefònic tirat pel terra dels camps

sant martí vell
successos

Desmantellen una organització criminal internacional per estafar avis

Barcelona
sanitat

Identifiquen el primer biomarcador per fer un diagnòstic diferencial de la demència frontotemporal

barcelona
societat

Els viatgers allotjats en apartaments turístics puja prop d’un 14% al maig

Barcelona
societat

Més de 3 tones de captures en el primer dia de pesca després de la veda a Cambrils

Tarragona