Societat

En defensa del gris de la plaça Lesseps

Urbanisme

La plaça Lesseps continua maleïda. La reforma iniciada el 2005 va començar tard, després que el primer projecte de l'Ajuntament es va haver de retirar; les obres s'hi han eternitzat més de tres anys i mig, i ara que es veu el final del túnel, el resultat no acaba d'agradar a bona part del veïnat. L'Ajuntament de Barcelona va intentar ahir frenar l'escalada de crítiques contra la configuració final de la plaça i va advertir que "la reforma ha seguit escrupolosament el projecte pactat amb els veïns l'any 2004", com va explicar el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon Garcia-Bragado.

El consistori avisa que "l'aspecte final de la plaça no es correspon al que algunes persones pensaven, però no hi ha cap incompliment respecte del pla previst". La plaça s'inaugurarà abans de final d'any, però el retard en la construcció de l'estació de la L-9 del metro farà que es faci sense la major part de la zona verda enllestida. "Lamentem que les obres del metro no hagin avançat alhora" que la plaça, admetia ahir el tinent d'alcalde, que no va anar més enllà en les crítiques al govern. No hi ha data d'acabament del vessant sud de la plaça, precisament el que concentra els quasi 5.000 m2 de zona verda i arbres.

Aquesta tardança i l'esgotament després d'anys d'obres han accentuat les crítiques veïnals. El segon projecte de plaça es va pactar amb l'agrupació d'entitats i urbanistes que reclamaven Una altra plaça Lesseps és possible. De la plataforma veïnal del 2004 ja se n'han desmarcat diversos líders, fins a l'extrem de fundar una nova associació contrària al resultat final de l'obra. Els veïns que se'n desmarquen es queixen, bàsicament, de la duresa de la plaça, la decoració que accentua la grandiositat de l'espai enrajolat, l'escassetat de zona verda i que aquesta part sigui l'última que es farà. L'amfiteatre verd sobre el carrer Torrent de l'Olla quedarà a mitges. També hi ha queixes per la col·locació dels bancs i l'absència d'ombra.

El canal de Suez
"L'art urbà en espais públics sempre és objecte de polèmica", es defensa Garcia-Bragado. Les construccions metàl·liques i el mobiliari urbà de la plaça recorden el canal de Suez que va fer Ferdinand de Lesseps, i han costat 14 milions d'euros. L'Ajuntament, que demana paciència per digerir els canvis projectats per l'arquitecte Albert Viaplana, argumenta que altres membres de l'antiga plataforma veïnal avalen el resultat final, com l'actual secretari. Fins i tot acusa l'oposició de CiU de "mentir" i de "no llegir-se el projecte arquitectònic aprovat amb els seus vots", com va sentenciar el tercer tinent d'alcalde.

Tant Xavier Trias com Alberto Fernández han advertit que les obres no han reeixit i en critiquen el resultat final. El portaveu del grup de CiU, Joaquim Forn, va contestar a Garcia-Bragado recordant que "tanta gent no pot estar equivocada. Quan es discrepa t'acusen de mentider. Això es despotisme il·lustrat, perquè ja no es recorden de les demandes veïnals per fer una plaça més amable". Per la seva banda, el president del PP, Alberto Fernández, insistia que el seu havia estat "l'únic partit que no va donar suport al projecte" i que és evident que "calia una plaça menys dura i de disseny".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.