Societat

L’Ajuntament reclama que s’investigui quin mosso va causar la lesió a Xavier Vilaró

Societat

El cap de la Guàrdia Urbana va rebre l’impacte d’una pilota de goma quan va iniciar una volta a la plaça Espanya, en plena càrrega policial. Així es desprèn de la declaració voluntària que l’intendent major Xavier Vilaró va realitzar diumenge davant dels Mossos d’Esquadra. Però, com s’explica que estigués en línia de foc? En opinió del cap de la Guàrdia Urbana, no era ell qui estava mal col·locat, sinó que la trajectòria de la bala de goma era l’equivocada, ja que es va dirigir a un hotel, el Plaza, amb clients davant la porta.
No obstant, en algun moment del relat, l’intendent major va reconèixer que va rebre l’impacte de la pilota de goma quan estava fent la volta a la plaça. També va explicar que comandaments de la Guàrdia Urbana l’havien informat que el soroll dels trets eren salves. En les intervencions dels antiavalots, mai es comença disparant bales de goma, sinó que es tiren cartutxos buits per dispersar la gent i aconseguir la distància suficient per fer servir les pilotes de goma.

Qüestió de minuts
Vilaró va arribar a la plaça Espanya, procedent de la plaça Artós, cap a dos quarts de dues de la matinada. Va baixar sol des de la confluència del carrer Tarragona amb Diputació, sense saber que s’havia iniciat el desallotjament que havia sol·licitat mitja hora abans. Quan era davant de l’Hotel Plaza va passar per darrere d’un vehicle per observar com estava la font. Va ser llavors, segons el seu testimoni, quan va veure uns mossos carregant, amb la porra a la mà, contra un grup d’exaltats a la parada d’autobús de davant Les Arenes.

Tot i això, Vilaró va començar a fer una volta de reconeixement a la plaça. Però es va haver d’aturar uns minuts després de notar un cop fort al braç i al costat esquerre. També va tenir la sensació que una bola se li havia introduït uns centímetres dins del cos. No obstant, va decidir continuar després de comprovar que només tenia un tall i una erosió al braç.

Vilaró també va explicar que va pensar comentar l’incident en la reunió que els dimarts manté amb els comandaments dels Mossos perquè pensava que el cop seria un simple blau.

El relat de Vilaró va ser rebut de maneres diferents per part de les administracions implicades: l’Ajuntament de Barcelona i la conselleria d’Interior.

Reaccions oposades
El consistori vol que s’investigui a fons quin mosso va causar la lesió al cap de la Guàrdia Urbana, segons van informar fonts judicials. En canvi, Interior dóna el cas per tancat.

El mateix conseller Joan Saura va insistir que Vilaró va patir l’impacte d’una pilota disparada pels Mossos mentre seguia “de prop” aquest dispositiu.

Per la seva part, el secretari de Seguretat, Joan Delort, va afirmar que “és impossible” establir el recorregut de la pilota de goma. Va recordar que hi havia diversos llocs d’intervenció i, per tant, és possible que rebés l’impacte a l’altura de l’Hotel Plaza.

Delort també va reconèixer que el cap de la Guàrdia Urbana podria haver rebut el cop directe de la pilota de goma sense que aquesta botés abans a terra, tal com estipula el reglament, perquè es preveuen excepcions. És el cas, segons Delort, de les distàncies grans, on està permès disparar a més altura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SERVEIS

A licitació sis autobusos híbrids de Tarragona per 3,6 milions

Tarragona
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana de Tarragona amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera
salut

Can Ruti elimina les arrítimes més freqüents de forma més segura

Badalona

El Pla de l’Estany posarà càmeres per detectar abocaments incontrolats

banyoles
SERVEIS

Reoberts tots els carrils de l’AP-7 després d’un matí molt complicat

Sant Cugat del Vallès

L’Ajuntament aprova el Pla Director d’Aigua

porqueres
SERVEIS

TMB vol tancar l’any amb un 25% de la flota de busos de zero emissions

BARCELONA
societat

Òmnium rebutja amnistiar els policies investigats per les càrregues de l’1-O

girona / aiguaviva